Tesco aangeklaagd door honderden onderbetaalde vrouwelijke medewerkster
De Britse winkelketen Tesco wordt aangeklaagd door honderden vrouwelijke medewerkers die vinden dat ze onderbetaald worden ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Daarom hangt het bedrijf nu een boete van zo’n 4 miljard pond boven het hoofd, het grootste bedrag ooit in de strijd tegen de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
Leigh Day, een Brits advocatenbureau, klaagt Tesco aan omdat het zijn vrouwelijke medewerkers minder betaalt in vergelijking met hun mannelijke collega’s. Vrouwen zouden voor gelijkaardig werk tot 3 dollar per uur minder verdienen. Zo verdienen mannelijke medewerkers van het magazijn tussen de 8,50 pond en 11 pond per uur, terwijl vrouwelijke winkelbedienden voor gelijkaardig werk slechts 8 pond verdienen. Goed voor een loonkloof van 5.000 pond per jaar.
100 vrouwen hebben zich ondertussen gemeld bij het advocatenbureau. Leigh Day bundelt momenteel alle klachten en wil vervolgens naar de rechter stappen om een monsterschadevergoeding van 4 miljard pond te eisen, het hoogste bedrag ooit in Groot-Brittannië in de strijd tegen de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Met dat bedrag zouden zo’n 200.000 vrouwelijke winkelmedewerkers met terugwerkende kracht vergoed worden (20.000 pond per jaar) voor een periode van 6 jaar.
“Wij geloven dat een inherent vooroordeel ervoor gezorgd heeft dat winkelmedewerkers jarenlang onderbetaald zijn”, reageert Paula Lee, advocate bij Leigh Day. “Er mag dan wel sprake zijn van draag- en tilwerk in het distributiecentrum, maar dat geldt eveneens in de winkels. Winkelbedienden moeten daarnaast nog klanten helpen en geld beheren”, klinkt het. Lee benadrukt dat ook mannen, die vrouwenjobs uitvoeren, onderbetaald worden.
Tesco meldt dat het eventueel bereid is om over de loonkloof te praten met de Britse vakbond Usdaw, dat het merendeel van het personeel op de werkvloer vertegenwoordigt. Toch weigert het bedrijf te reageren op de aanklacht. “We kunnen moeilijk commentaar geven op een klacht die we niet gekregen hebben. Tesco was altijd al een plaats waar mensen carrière konden maken, ongeacht hun geslacht, achtergrond of opleiding. En we doen ons uiterste best om al onze collega’s eerlijk en gelijk te betalen voor de jobs die ze doen”, aldus Tesco.
Het is niet de eerste keer dat Leigh Day een supermarkt aanklaagt voor de ongelijke betaling tussen mannen en vrouwen. Zo lopen er al rechtszaken tegen Asda en Sainsbury’s. Daarbij gaat het respectievelijk om 20.000 en 1.000 medewerkers die werden verdedigd. Ook spande het advocatenbureau eerder al een rechtszaak aan tegen het stadsbestuur van Birmingham omtrent gelijkaardige feiten. Het is duidelijk dat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op het vlak van loon erg gevoelig ligt in Groot-Brittannië.
Hoe zit het in België?
Ook in België is het een erg delicaat thema.Volgens het Instituut voor de Gelijkheid tussen Vrouwen en Mannen, dat vorig jaar een rapport over de loonkloof uitbracht, verdient een Belgische vrouw gemiddeld 8% minder dan een man. Ten opzichte van het voorgaande jaar betekent dat een lichte daling van de loonkloof op basis van uurlonen. België lijkt dus goed op weg om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op het vlak van loon weg te werken.
Als we specifiek kijken naar de detailhandel stijgt de loonkloof nochtans naar 9,2%. Daarbij verdient een vrouw gemiddeld 15,65 euro per uur, in tegenstelling tot mannen die 17,23 euro verdienen. In de groothandel ligt de loonkloof iets lager: 6,3%, goed voor een loon van 20,39 per uur voor een vrouw en 21,75 euro per uur voor een man. De echte koploper in ongelijke lonen is de luchtvaartsector. Daar worden vrouwen maar liefst 32% minder betaald.