- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Van Tournée Minérale tot Dry January: steeds meer uitdagingen roepen ons via sociale media op om onze consumptie te veranderen. Leuke en zeker ook goed bedoelde initiatieven, maar veranderen ze ook echt hoe we consumeren?
Bij ons heet het Tournée Minérale, in Frankrijk hebben ze het over Mois Sobre. Dry January, de alcoholloze maand die in 2013 gelanceerd werd in het Verenigd Koninkrijk, kent verschillende varianten. De oproep om minder alcohol te drinken na de eindejaarsfeesten is zonder twijfel de bekendste ‘challenge’, maar intussen zijn er veel meer. Zo is er bijvoorbeeld op Instagram de #30DaysChallenge, in het leven geroepen door het collectief Green Friday. De hashtag roept op om overconsumptie een maand lang te counteren via kleine, dagdagelijkse uitdagingen. Het is een antwoord op de blinde consumptiedrift die vooral opduikt op Black Friday, die dit jaar binnen precies veertien dagen plaats vindt, op 27 november. De vraag die zich stelt, is de volgende: veranderen dit soort kleinschalige uitdagingen onze gewoonten? En als dat zo is, welk effect heeft het op lange termijn?
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?