iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
In januari is de inflatie opnieuw gestegen naar 1,75%, blijkt uit cijfers van Statbel, de statistische dienst van de federale overheid. Vooral voeding zorgt voor de stijging. De energieprijzen blijven dalen.
De algemene inflatie zit sinds enkele maanden opnieuw in stijgende lijn. In januari klom de inflatie naar 1,75%, blijkt uit cijfers van Statbel. Een maand eerder was dat nog 1,35%. De stijging is grotendeels te danken aan de hogere prijzen voor voeding. De prijzen lagen daar gemiddeld 6,58% hoger dan een jaar geleden. De hoogste stijgingen waren volgens Statbel te zien bij zuivel, brood, granen en alcoholische dranken, maar ook bij verse zeeproducten (+50%) en gerookte vis en schaaldieren (+37%) waren de stijgingen fors. Ook olijfolie, alcoholvrij bier en aardappelen stegen in prijs. Enig lichtpunt: de hoogte van de inflatie neemt voor de tiende maand op rij af. In december bedroeg ze nog 7%, in maart vorig jaar was het nog 17%. De afname gebeurt dus geleidelijk. Het goede nieuws voor gezinnen is dat de energieprijzen met 22,3% gedaald zijn. De prijzen voor aardgas zijn met 51,9% gezakt, de elektriciteitsprijzen met 31,7%. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, zit wel nog in dalende lijn. In janauri bedroeg die 4,70%, tegenover 5,47% in december en 5,95% in november.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?