Van de activiteiten van de groep Louis Delhaize in België blijven nu nog slechts de 7 hypermarkten van Cora en de vastgoedtak Galimmo over. Zowel in de sector als bij de vakbonden neemt de ongerustheid over de toekomst van de keten toe.

Met de verdwijning van Match en Smatch, waarvan de winkels grotendeels werden verkocht aan Colruyt, Carrefour of werden gesloten, en na de verkoop van Delitraiteur, eveneens aan de Colruyt-groep, gaat de ontmanteling van de activiteiten van de groep Louis Delhaize in België door. Gisteren kondigde Delhaize aan dat het Delfood en de winkelketen Louis Delhaize overneemt. Van de groep Louis Delhaize blijven in ons land enkel nog de 7 hypermarkten van Cora over, die nu een beetje verweesd achterblijven: hun Franse en Roemeense tegenhangers werden verkocht aan Carrefour en de Luxemburgse vestigingen van Cora en Match aan E. Leclerc. Wat brengt de toekomst voor deze Belgische Cora-winkels? Een overnemer vinden is geen eenvoudige zaak: in België is er weinig enthousiasme om een hypermarktketen over te nemen of uit te breiden. Daarom doet sinds enkele maanden het gerucht de ronde in de sector. En dat gerucht wordt nu openlijk door de vakbonden bevestigd. Naar aanleiding van de nationale betoging die gisteren in Brussel plaatsvond, liet Myriam Delmée, voorzitter van SETCa, haar bezorgdheid duidelijk blijken: “Louis Delhaize heeft zopas nog eens 30 miljoen euro geïnvesteerd in de Cora-hypermarkten, maar de directie zal deze strategie niet eindeloos blijven voortzetten. Ik vrees dat we een verkoop in stukken van de activa zullen meemaken. ”

Zo’n scenario is echter niet eenvoudig. Slechts twee van de zeven Belgische Cora-hypermarkten zouden rendabel zijn, waardoor hun aantrekkelijkheid sterk varieert. De vastgoedtak, inclusief de winkelgalerijen, is wel rendabel, maar werd losgekoppeld van de winkelketen zelf en ondergebracht in een aparte structuur, Galimmo België. De familie Bouriez, aandeelhouder van de groep, heeft er in principe geen belang bij om de commerciële kern van de zeven sites, waarvan zij de eigendom bezit, te zien verdwijnen. Maar ondanks deze onzekere situatie en het gebrek aan een geïnteresseerde overnemer, wordt nu openlijk gesproken over een mogelijk dramatisch einde voor Cora België, zoals blijkt uit een persbericht van SETCa: “Zullen we getuige zijn van een nieuwe verkoop in stukken, een volledige overname van de galerijen en hypermarkten, of een sociaal drama voor de hypermarkten? Er komt geen informatie naar buiten. De directie zwijgt in alle talen en geeft alleen aan dat we ‘vertrouwen moeten blijven hebben’. Een vertrouwen dat moeilijk te schenken is als we zien hoe de groep in minder dan twee jaar tijd is ontmanteld. (...) Niets geruststellends dus voor de bijna 2.000 werknemers van Cora, die sinds 2015 hun derde golf van herstructureringen en reorganisaties meemaken.”