iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
In augustus werd een winkelkar in ons land opnieuw duurder. Van een kentering lijkt tegen de verwachting in nog geen sprake.
In het voorjaar werd verwacht dat de prijzen voor voeding door de dalende grondstofkosten vanaf de zomer stilletjesaan zouden verminderen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. In augustus waren voedingsmiddelen gemiddeld 0,4% duurder, blijkt uit gegevens van Statbel. Uitschieters waren chocolade en ontbijtgranen, die 8% duurder werden. Over een heel jaar bekeken is de voedingsinflatie met 14% toegenomen, terwijl de prijzen voor energie met 34% daalden. Ook de grondstofprijzen zitten al een tijd in dalende lijn. De food price index van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) stond in juli 11,8% lager dan een jaar geleden. Die index volgt de prijzen van voedingsgrondstoffen op de internationale markten. Alleen de prijs van suiker is vandaag hoger dan een jaar geleden. Dat de voedingsprijzen blijven stijgen, heeft verschillende verklaringen. In ons landen zijn de loonkosten hoger, maar is er geen zware automatische indexering geweest, zoals vorig jaar. Een andere mogelijkheid is dat voedingsbedrijven vastzitten aan langlopende contracten die vorig jaar uitzonderlijk naar boven toe aangepast worden, maar nu nog altijd lopen en niet aangepast werden. Een andere optie is dat voedingsbedrijven hun prijzen blijven verhogen, ook al zien ze de grondstofprijzen dalen. De prijsverhogingen hebben het voorbije jaar vaak geen negatieve impact gehad op hun omzet- en winstcijfers, waardoor er weinig reden is om de prijzen te verlagen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?