Een voltijdse werknemer spendeert jaarlijks gemiddeld 220 dagen op het werk. Het lijkt dan ook niet meer dan normaal dat er vriendschappen worden opgebouwd tussen collega’s. Opletten echter dat er geen grenzen worden overschreden.

Volgens een onderzoek dat door het Franse instituut voor de statistiek Insee werd gevoerd, werkt 20% van onze vrienden op dezelfde plek als wij. Na onze studies bekleedt het werk dus de tweede plaats op de lijst van plaatsen waar vriendschappen ontstaan. Dat is ook logisch, want we werken zelden helemaal alleen. We zijn omringd door collega’s, die vaak met ons in team werken. Er is dus voortdurend interactie, en er worden tussen de verschillende individuen onvermijdelijk banden gesmeed waar sociale contacten uit voortvloeien.

Leuk samenwerken leidt tot betere prestaties

Volgens een onderzoek van de London School of Economics, leidt de samenwerking tussen gemotiveerde collega’s die onderling bevriend zijn tot meer productiviteit. Omdat we zoveel tijd op het werk doorbrengen, is het belangrijk dat we ons er ook goed in ons vel voelen. Goede relaties en aangename contacten tussen collega’s leiden dus logischerwijze tot betere resultaten van het team, wat de werksfeer alleen maar ten goede komt. Een goed evenwicht op dat gebied hangt voor een groot deel af van de bedrijfscultuur, en dus van de waarden van de onderneming. Maar ook de grootte van het bedrijf speelt een rol. We stellen vast dat vriendschapsbanden makkelijker ontstaan in kleinere bedrijven dan in grote ondernemingen, waar het er soms anoniemer aan toe gaat.

Grenzen die moeten gerespecteerd worden

Vriendschappen op het werk houden echter ook een aantal valkuilen in. Eerst en vooral dat niet uit het oog mag verloren worden dat we er wel degelijk zijn om te werken, en niet om de dag continu kletsend, lachend en met het uitwisselen van foto’s van de kinderen door te brengen, waardoor de uitvoering van de taken in het gedrang komt. Ten tweede is er het gevaar van de vorming van clans. Niemand zal bezwaar maken wanneer een collega liever met een andere collega samenwerkt, vooral wanneer de samenwerking optimaal is. Er moet echter over gewaakt worden dat iedereen samen aan hetzelfde zeel trekt, en dat er geen kliekjes worden gevormd waardoor anderen zich uitgesloten voelen. Ten slotte, mocht de vriendschap om de een of de andere reden toch spaak lopen, is het belangrijk om professioneel te blijven. Dat is dan weer gemakkelijker in een grote onderneming, omdat de mogelijkheden om elkaar te ontlopen en eventueel de overstap te maken naar een ander team er ruimer zijn dan in een kleine kmo, waar iedereen veel dichter bij elkaar werkt.

Moeten vriendschappen op het werk vermeden worden?

Is het mogelijk om elke vriendschap op het werk helemaal uit te sluiten? Dat is in realiteit vrijwel onmogelijk. Het is immers moeilijker dan het lijkt om werk en privé helemaal gescheiden te houden. Wie nooit iets vertelt aan zijn collega’s zou weleens een slechte reputatie kunnen krijgen. Misschien gaan mensen dat zelfs verdacht vinden, zodat ze zich vragen gaan stellen. Respect is hier het sleutelwoord. Sommige mensen kiezen er nu eenmaal voor om werk en privé strikt uit elkaar te houden. Aan de andere kant wordt een spraakwaterval die om de haverklap smakelijke anekdotes uit zijn privéleven prijsgeeft ook niet altijd au sérieux genomen.

Gondola People

Dit artikel is afkomstig van onze website Gondola People. Bent u op zoek naar een nieuwe job of rekruteert u personeel?

Klik hier