Gondola People 10 goede voornemens voor het nieuwe werkjaar
Nieuwjaar is een ogenblik als geen ander om een nieuwe start te maken. Goede voornemens zijn aan de orde, ook op het werk! Volgens een onderzoek voor Tempo-Team zou één op de vijf werknemers plannen in die richting hebben. Wij stellen er alvast een tiental voor.
1. Werk aan een goede sfeer
’s Morgens een hartelijke goeiedag wensen aan de collega’s: het lijkt evident, maar het is ook belangrijk. En vooral, het is bewezen dat een goede sfeer op de werkvloer zowel het welzijn op het werk als de collectieve prestaties beïnvloedt. Probeer dus een inspanning te doen, ook op mindere dagen.
2. Leer nee zeggen
Zelfs al hebt u de neiging om altijd ‘ja’ te knikken om uw collega’s of baas niet voor het hoofd te stoten, is het ook belangrijk om nee te kunnen zeggen. Als u het voorbije jaar heel veel hooi op uw vork hebt genomen, is het ogenblik wellicht gekomen om grenzen te stellen. Assertief zijn is belangrijk als u zich ten volle wil ontplooien op het werk.
3. Stop met multitasken
Stop met twintig borden tegelijk in de lucht te houden. Multitasken is uit de mode wegens niet efficiënt. De wetenschap heeft ondertussen bewezen dat niemand zich met de nodige aandacht kan concentreren op verschillende dingen tegelijk. Ga dit jaar voor focus. Een goede raad: zet de notificaties van uw e-mails uit, zo wordt u niet voortdurend onderbroken in het dossier waar u aan bezig bent.
4. Plan uw week
Uw week plannen laat u toe tijd te winnen en dus minder te stressen. Begin met de taken die van u de grootste inspanningen vragen op te delen. Zet twee grote ‘to do’s’ op het moment van de dag waarop u het productiefst bent, in functie van uw bioritme. Zo voelt u zich relaxter wanneer u ’s morgens binnenkomt of tegen de avond, wanneer de vermoeidheid zich laat voelen. Als u reeksen kleine taakjes hebt die steeds terugkomen, groepeer die dan bijvoorbeeld op dinsdag of donderdag. Regelmatig uw agenda updaten laat u ook toe een overzicht bij te houden van uw deadlines en afspraken. Het is tevens een goede manier om uw tijdsgrenzen te leren respecteren.
5. Organiseer u beter
Een to-dolijstje maken, uw agenda up-to-date houden, uw mails ordenen, uw werkplek opruimen… Uiteindelijk neemt het allemaal maar elke minuten per dag in beslag, en laat het u toe om aan tijd en efficiëntie te winnen.
6. Durf loslaten
Een goeie work-lifebalans vinden is niet makkelijk. Door de nieuwe technologieën worden we voortdurend aan ons werk herinnerd. Zet dan ook uw telefoon en uw computer uit wanneer uw werkdag afgelopen is. Gun uzelf ’s avonds en tijdens het weekend een paar uur ontspanning, zodat u in de week weer scherp staat. Te lang blootstaan aan te veel stress leidt immers onherroepelijk tot een burn-out.
7. Kom op tijd
Iedereen komt weleens te laat omdat hij of zijn in de file zit of de kinderen niet op tijd klaar geraakten die morgen. Probeer daar echter geen gewoonte van te maken, want telaatkomers maken zich niet geliefd bij hun baas. Als u niet uit uw bed geraakt ’s morgens, zet dan uw wekker een kwartiertje vroeger, vergeet de snoozeknop, leg uw kleren de avond te voor klaar… Een kleine inspanning volstaat om die slechte gewoonten te veranderen.
8. Hou op met kritiek te spuien
Ja, we zouden allemaal graag de hele dag op het strand zitten in plaats van te gaan werken, vooral wanneer onze werksituatie niet altijd even rooskleurig oogt. Probeer echter toch afstand te nemen en u te concentreren op de voordelen van uw job. Wees positief, bekijk het leven van de goeie kant en glimlach, want lachen is en blijft aanstekelijk.
9. Gedaan met dat uitstelgedrag
Uitstelgedrag is zonder enige twijfel een van de belangrijkste problemen op de werkvloer. Het is inderdaad het gemakkelijkst om niet direct te beginnen aan de dingen waar u tegen opziet. Uiteindelijk zit u echter op die manier op een bepaald moment zo dicht tegen uw deadline aan, dat die taak nog onaangenamer wordt omdat u ze onder stress moet uitvoeren. Draai de dingen dus om en kwijt u eerst van uw lastigste opdrachten, zodat u beloond wordt met een gerust gemoed.
10. Volg opleidingen
De wereld is in volle verandering en we moeten allemaal volgen. Wanneer uw werkgever dus een aantrekkelijk vormingsprogramma aanbiedt, profiteert u daar best ten volle van. Zo’n opleiding kan de goede oplossing zijn als u wil evolueren of uw carrière op een laag pitje staat.
Gondola People
Dit artikel is afkomstig van onze website Gondola People. Bent u op zoek naar een nieuwe job of rekruteert u personeel?