- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
De sectorfederatie Fevia heeft gisteren tijdens een persconferentie haar rapport over de economische ontwikkeling van de Belgische voedingsindustrie gepresenteerd. Dit laat een groei zien van 12,3% in 2011, maar ook een aanzienlijke vertraging tijdens het tweede semester. De voedingsindustrie heeft een omzet gerealiseerd van 43,7 miljard euro, ofwel een stijging van 8,6% ten opzichte van 2008, dat een recordjaar was. Toch is het vertrouwen van de consumenten, maar ook dat van de producenten, afgenomen. Handhaving van deze groei hangt volgens Dirk Decoster, Voorzitter van de Belgische Federatie voor de Voedingsindustrie, af van het succes van de exporten.
Ook de productie in de voedingsindustrie steeg in 2011 met 3,7%, wat een groei van 5,9% betekent ten opzichte van 2008. Dankzij de goede exportresultaten is er een overschot van 4 miljard. Het jaar 2011 is voor alle indicatoren een jaar van herstel geweest, maar zal deze trend zich in 2012 voortzetten? De prijsstijgingen van voedingsmiddelen zouden de voedingsindustrie ervan kunnen weerhouden om haar kostenstijging in zijn geheel aan de klanten in binnen- en buitenland door te rekenen. De eerste indicaties zouden bevestigen dat 2012 een moeilijk jaar kan worden.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?