Uw duurzaamheid verhogen én uw kosten reduceren: het lijkt een onmogelijke combinatie, maar is dat zeker niet. Er zijn meerdere manieren om uw ecologische voetafdruk te verkleinen die ook nog eens gunstig zijn voor uw budget. Hieronder vindt u alvast enkele mogelijkheden.

Duurzaam, efficiënt intern transport

Wie aan duurzaam intern transport denkt, denkt automatisch aan elektrische hef- en magazijntrucks. Hun emissievrije werking is misschien wel hun belangrijkste troef, en dankzij hun steeds krachtigere batterijen produceren ze inmiddels net zo veel vermogen als hun thermische tegenhangers. Verkiest u toch om thermische heftrucks in te zetten? Dan kunt u het gebruik van HVO-diesel (Hydrotreated Vegetable Oil) in overweging nemen, en zo uw CO2-uitstoot met tot wel 90% verminderen in vergelijking met klassieke diesel.

Motrac
©

Motrac

Of u nu voor elektrische of thermische trucks kiest: efficiëntie is zowel voor uw kosten als voor het milieu van enorm belang. Hoe efficiënter hef- en magazijntrucks hun taken uitvoeren, des te minder energie ze verbruiken. Het is dan ook steeds een goed idee om met uw logistieke partner na te gaan welk type toestel de beste oplossing biedt voor uw specifieke toepassing.

Tot slot kan het ook interessant zijn om het gebruik van occasietrucks te overwegen. Naast argumenten als een lagere aankoopprijs en een kortere levertermijn, zijn ze ook nog eens duurzamer dan een nieuwe truck. Hun revisieproces vereist namelijk minder grondstoffen en stoot minder CO2 uit dan de bouw van een nieuwe truck, en levert bovendien minder afval op.

Duurzame kostenbesparing door digitalisering

Motrac
©

Motrac

Ook door gebruik te maken van de nieuwste digitale ontwikkelingen, kunt u zowel het milieu als uw portefeuille plezier doen.

Zo kunt u een vlootbeheersysteem installeren om uw processen te stroomlijnen, slimmere routeplanningen te creëren en uw laadprocessen te optimaliseren. Op die manier bespaart u zowel op brandstof- als op energieverbruik, en zorgt u voor een duurzamer intern transport, zonder in te boeten op uw efficiëntie.

Met vlootbeheer kunt u ook uw onderhoud verduurzamen. Door foutmeldingen van uw trucks in een vroeg stadium op te sporen, beperkt u stilstand tot een minimum en zullen onderhoudsbeurten niet langer duren dan strikt noodzakelijk. Hierdoor minimaliseert u niet alleen uw onderhoudskosten, maar verhoogt u ook de beschikbaarheid van uw trucks, wat de totale kosten per inzetbaar uur reduceert. Bovendien zijn er minder onderdelen nodig voor het onderhoud en verkleint u de hoeveelheid olie en afvalstoffen die hiervoor nodig zijn. Tot slot zijn er ook minder reisbewegingen van onderhoudstechniekers nodig, wat dan weer voor een reductie in CO2-uitstoot zorgt.

Whitepaper “Duurzaam besparen”

Duurzaam besparen is een breed onderwerp dat veel aandacht verdient. Om hier alles over te ontdekken, kunt u dan ook een 23 pagina’s tellende whitepaper raadplegen met de titel “Duurzaam besparen”. Aan de hand van 5 tips ontdekt u hoe u zowel het milieu als uw budget een groot plezier doet.