- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Open VLD wil maaltijd- en ecocheques afschaffen en vervangen door een nettovergoeding die op de rekening gestort wordt. De uitgevers van de cheques waarschuwen echter voor negatieve economische gevolgen van een eventuele afschaffing.
Open VLD-kamerlid Egbert Lachaert heeft een wetsvoorstel ingediend om de maaltijd- en ecocheques in ons land af te schaffen. De liberaal wil het systeem vervangen door een nettovergoeding die gewoon op de bankrekening van de werknemer gestort wordt. Eenvoudiger en goedkoper voor zowel werkgevers als werknemers, meent Lachaert.
In een reactie zegt de vereniging van die uitgiftebedrijven VIA (Vouchers Issuers Association) dat het wetsvoorstel van Lachaert in grote lijnen overeenkomt met een eerder voorstel van zijn partijgenoot Rik Daems. “Dat voorstel werd verworpen door de Senaat én door de regering in 2014, en dit na een lang traject van inhoudelijke discussies met alle betrokken partijen. Ook de sociale partners hebben in het wetsvoorstel Daems uitdrukkelijk negatief geadviseerd.”
Hoewel het voorstel al zeker de steun krijgt van regeringspartijen CD&V en N-VA, is de positie van MR nog niet duidelijk. Het is dan ook afwachten of het voorstel het dit keer wel zal halen. De uitgevers van maaltijdcheques waarschuwen ondertussen voor de negatieve gevolgen van een eventuele afschaffing.
Uit een studie van de Belgische professor Konings (KU Leuven) is gebleken dat een afschaffing van maaltijdcheques zou leiden tot een verlies tot 8.500 arbeidsplaatsen in de kleinhandel en de horeca. Ook zou de 400 miljoen euro aan maaltijdcheques die jaarlijks in de Belgische economie gepompt wordt, mogelijk deels weglekken naar het buitenland.
Bovendien zou maaltijd en eco-cheques vervangen door een netto vergoeding volgens de berekeningen van de fiscale administratie, uitgevoerd in 2014, een kostprijs van meer dan 2 miljard euro met zich meebrengen. “Een netto maaltijd en eco-vergoeding zou immers aan alle Belgische werknemers moeten verleend worden en dit op basis van het gelijkheidsprincipe in het fiscaal recht. Een netto niet-belastbare som kan niet worden beperkt tot enkel die werknemers die vandaag maaltijdcheques krijgen maar zou aan alle werknemers moeten worden toegekend, wat een verlies aan inkomsten van 2 miljard euro zou betekenen voor de sociale zekerheid,” klinkt het.
Momenteel krijgen meer dan 1,9 miljoen Belgen maaltijdcheques en zijn er 1,45 miljoen Belgen die ecocheques krijgen. De cheques worden uitgegeven door Sodexo, Edenred en Monizze.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?