Via zijn vastgoedtak Ceetrus, wil Auchan honderden hectaren landbouwgrond gebruiken rond 50 Franse vestigingen om er stadsboerderijen van te maken. Dat blijkt uit bronnen die LSA kon inkijken.
Auchan wil aan een sneltempo uitpakken met stadsboerderijen. De retailer bezit, via zijn vastgoedtak Ceetrus, honderden hectaren landbouwgrond rond zijn vestigingen buiten de Parijse regio. Die grond zou de Franse supermarktketen nu gebruiken om er stadsboerderijen te vestigen die direct leveren aan Auchan-winkels. Hoewel Frankrijk stadslandbouw in Parijs sterk promoot, behoren de hoofdstad en de bijhorende Parijse regio niet tot de plannen van de retailer. Vandaar meteen ook de kosten en de zeldzaamheid van het project in die zone, legt LSA uit.
Elk van de 50 sites strekt zich uit over een oppervlakte van 100 hectare. Het is de bedoeling om er de productie te vestigen en enkele lokale variëteiten te telen met respect voor de natuur, zelfs bio voor zover dat mogelijk is, zodat die producten verkocht kunnen worden in de nabije Auchan-vestigingen. Volgens LSA, wil de retailer het project ook een sociaal karakter geven, via onder meer symbolische elementen in zijn productie of pedagogische evenementen. “Het is de bedoeling om 100% lokaal te zijn dankzij een boerderij naast de winkel, die lokale, seizoensgebonden en ter plaatse geteelde producten aanbiedt voor mensen om de hoek”, vertelt Auchan aan LSA. De producten zouden aangeboden worden onder een merk dat specifiek gewijd is aan lokale producten, meldt LSA.
Een wereldwijd fenomeen
Hoewel het een immens project is, is het niet nieuw. Steeds meer retailers wereldwijd bestuderen dit type infrastructuur en gaan ermee aan de slag. Het zou over 70 miljoen hectare gaan over de hele planeet.
Tegen 2030 wil Parijs een totale oppervlakte van 30 hectare city farming tellen. Bij ons is er Good Food, een project dat gedragen wordt door Leefmilieu Brussel en de landbouwcel van de GOB, dat aanspoort om landbouw te integreren in Brusselse immobiliënprojecten en ervoor ijvert dat tegen 2035 zo’n 30% van de fruit- en groenteteelt in de stad zou gebeuren. Plaats genoeg immers! Naar het schijnt zijn er in Brussel ongeveer 600 hectare dak geschikt om serres op te bouwen, in totaal zo’n 3,6% van het gewestelijk territorium. Niet alle eigenaars zullen uiteraard te overhalen zijn om hieraan mee te doen, maar ook in België begint men dus beetje bij beetje warm te lopen voor het idee en worden er steeds meer projecten opgezet. Zo denken we onder andere aan de recent geopende Ferme Abattoir in Anderlecht of de stadsmoestuin op het dak van de Delhaize van Elsene. En natuurlijk Peas & Love, op het dak van de Cameleon-store in Sint-Lambrechts-Woluwe.