Be-Here, het nieuwe centrum voor stedelijke economische activiteiten in Brussel opende op 14 mei zijn deuren. Dit ambitieuze project verzamelt, in een gebouw met veel potentieel, vaak jonge bedrijven met een gemeenschappelijke filosofie. Op termijn zou het wel eens dé ontmoetingsplaats bij uitstek kunnen worden voor culturele, duurzame en milieuvriendelijke projecten uit de voedselketen. Een uitgebreid programma waar we in de toekomst zeker nog op zullen terugkomen.

Het historische ‘Byrrh’-gebouw, dat het licht zag in 1925, werd gebouwd als distributiecentrum voor het gelijknamige aperitiefdrankje dat in die periode erg populair was. Hoewel Byrrh in de jaren 30 het meest gedronken drankje was ter wereld, verloor het al zijn glans in de jaren 60. Het gebouw bleef vervolgens verlaten achter, maar de gevel, de glasramen en het dak werden uiteindelijk geklasseerd in 1997. 10 jaar later besloot het OCMW van de stad Brussel om het gebouw te kopen om het vervolgens te laten uitgroeien tot het nieuwe centrum voor stedelijke economische activiteiten. Het duurde echter nog 12 jaar vooraleer het gebouw in ere hersteld was. Al ziet het gebouw, dat op een steenworp van het kanaal en Tour & Taxi ligt, er vandaag impressionant uit en biedt het binnenin veel potentieel.

Be-Here

Het Be-Here project strijkt neer in een omgeving die volop aan het heropleven is. Deze ooit verwaarloosde wijk is nu volop in beweging en bruist van de culturele en economische projecten. Het idee is ambitieus: Be-Here wil uitgroeien tot het centrum voor duurzame, maatschappelijke en ecologisch verantwoorde activiteiten die vertrekken vanuit een model dat zijn succes al bewezen heeft in Brussel, dat van het Ateliers des Tanneurs. Het is dan ook niet verrassend dat de initiatiefnemers van dit model zich aan de basis van dit project bevinden.

Op een oppervlakte van 9.000m2 verzamelde dit belangrijke industriële gebouw een vijftiental bedrijven. Deze locatie, die ook als doel heeft om een echte leefruimte voor inwoners uit de buurt en daarbuiten te worden, herbergt een biomarkt (Terrabeo) een brouwerij (La Source), een chocolatier (Nao), een koffiebrander (Histoire d’un café), een koekjesproducent (Mad Lab) en nog veel meer. En dat alles vanuit een ecologisch verantwoorde filosofie met een sterke focus op een circulaire economie. Zo worden crackers er bijvoorbeeld gemaakt van bierresten van de brouwerij La Source.

Vandaag is enkel de biomarkt open, die helemaal achteraan gelegen is in de impressionante agora waar verschillende activiteiten zich zullen afspelen (er werd ons verteld dat er degustaties, bewustmakingsacties zero waste, en workshops voor kinderen zouden plaatsvinden n.v.d.r.). Toch kon dat Gondola niet tegenhouden om deze winkel al eens te ontdekken, al zullen we zeker in september terugkeren wanneer de meeste winkels, die nu gesloten zijn, hun deuren zullen openen voor de nieuwsgierige bezoekers die van goede producten houden.

Terrabeo, fusie tussen Tanneurs en BE O

Enkele weken geleden bundelden twee Belgische biospelers in het geheim de krachten. Het gaat enerzijds om Terrabio, bekend voor zijn biomarkt Atelier des Tanneurs, gelegen in de Marollen, en BE O, een kleine Vlaamse bioketen die pijlsnel aan het groeien is. Logischerwijze werd het nieuwe bedrijf dan ook omgedoopt tot Terrabeo. De biomarkt verwacht om binnen de komende twee jaar in het weekend dagelijks zo’n 800 klanten te ontvangen en nog eens 500 tijdens de week.

Deze fusie is trouwens erg zinvol binnen het Be-Here project. De aankoopcentrale van Terrabeo zal er namelijk neerstrijken. Deze centralere, die geïntegreerd wordt in een oppervlakte van 600m, zal de 5 biomarkten van BE O en Terrabio bevoorraden. Het doel is om de logistiek van het nieuwe bedrijf te optimaliseren en dat terwijl de kwaliteit van de producten gegarandeerd blijft en de producten worden aangeboden tegen een faire prijs, zowel voor de consumenten als de producenten. Maar kunnen ook andere spelers zich bij hen aansluiten? Henri Vercruysse, medeoprichter van BE O, laat de deur op een kier. “We hebben geen ambitie om een groothandelaar voor bioproducten te worden, maar we staan wel open voor andere spelers. We focussen ons vandaag op de optimalisatie van onze logistiek. Terrabio en BE O zijn al jaren vrienden. We bieden hetzelfde beperkte assortiment aan (300 producten, n.v.d.r.) en hechten belang aan dezelfde waarden. De fusie was dan ook een logisch gevolg.”

Ondertussen bezit Terrabeo 5 biomarkten: 2 in Brussel, 1 in Gent, 1 in Nevele en 1 in Antwerpen. Momenteel is het nieuwe bedrijf dus nog niet aanwezig in Wallonië, maar opnieuw sluit Henri Vercruysse niet uit dat die mogelijkheid er ooit zou komen. “We hebben ook goede contacten met biospelers uit Wallonië. Mocht de kans zich voordoen dan zullen we bekijken hoe we eventueel met hen kunnen samenwerking, in plaats van met elkaar te concurreren”, verduidelijkt hij. Al voegt hij er wel aan toe dat competitie ook een goede zaak kan zijn omdat het de innovatie vooruithelpt. Daarnaast wil het bedrijf zich ook moderniseren onder meer via e-commerce. “Het volgende grote project van Terrabeo zal zich afspelen op het digitale plan. We zitten momenteel volop in de ontwikkelingsfase”, vervolgt hij.

De markt opent zijn deuren van dinsdag tot vrijdag van 11u tot 19u en in het weekend van 10u tot 16u. Al heeft elk bedrijf zijn eigen openingsuren. Zo is het mogelijk om ’s avonds nog van een biertje te genieten of ’s morgens te genieten van een kop koffie.