- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Delhaize De Leeuw en Ikea Food Belgium zijn bij de gelukkigen die in de prijzen vielen op de Food Waste Awards. Bedrijven die zich op een creatieve manier inzetten tegen voedselverspilling worden er namelijk in de bloemetjes gezet. "We hopen met dit succes nog meer organisaties te inspireren om voedselverlies onder de loep te nemen en creatieve oplossingen te bedenken."
Gisteren vond de tweede editie van de Food Waste Awards plaats. Een evenement dat bedrijven beloond die op de meest creatieve, inventieve en effiënte manier voedselverspilling tegengaan. Er werden awards uitgedeeld in vijf categorieën: voedingsbedrijven, lokale besturen, gezondheidszorg, changemakers en horeca, catering en events. Volgens Elke Markey van FoodWIN, organisator van de Food Waste Awards, was deze editie een groot succes. "Met meer dan het dubbel aantal inzendingen lijkt voedselverlies steeds meer een aandachtspunt te zijn binnen Belgische organisaties", legt Markey uit. "We hopen met dit succes nog meer organisaties te inspireren om voedselverlies onder de loep te nemen en creatieve oplossingen te bedenken."
Delhaize De Leeuw gaat met de prijs lopen binnen de categorie voedingsbedrijf voor zijn engagement om onverkochte producten aan lokale verenigingen te schenken. Op die manier werd 2.635 ton voedsel van de afvalberg gered.
Ikea Food Belgium mag zich dan weer de strafste cateraar noemen, want op een jaar tijd verminderde het in België zijn voedselverlies met 41%, wat overeenkomst met 99 ton voeding en 427 ton CO2.
Met zijn distributieplatform voor voedseloverschotten kaapt Foodsavers Gent de Food Waste Award voor lokale besturen weg. De voedseloverschotten worden via het platform herverdeeld aan financieel kwetsbare mensen via talrijke Gentse sociale organisaties.
Voor de categorie gezondheidszorg is het Oostendse woonzorgcentrum Sint-Elisabeth de uitverkoren winnaar. Via metingen en keuzemenu’s voor hun bewoners brengen zij het dagelijkse voedselverlies terug met gemiddeld tien procent.
De beste Belgische changemaker is Opschepper, een initiatief van studenten van de Universiteit Antwerpen. Met maaltijdboxen samengesteld met voedseloverschotten brengen ze studenten en 65-plussers, doorgaans eenzame eters, samen voor een gezellige en ecologisch verantwoorde maaltijd.
Het Britse initiatief Bubble & Squeak werd tot slot uitgeroepen tot beste Europese changemaker. Lagere schoolkinderen van de Londense Old Oak Primary School beheren er een eigen stand aan de schoolpoort waar ze wekelijks ongeveer veertig kilo voedsel surplus herverdelen aan de ouders.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?