De retailmarkt toont zich in moeilijke omstandigheden veerkrachtig, zegt vastgoedadviseur JLL. De activiteit blijft globaal stabiel, al zijn er grote verschillen: baanwinkels groeien, shoppingcentra en winkelstraten krimpen.

Ondanks nieuws over faillissementen zoals die van Casa en Esprit of herstructureringen van ketens zoals Maisons du Monde, is het opnamevolume vergelijkbaar met dat van 2023, met een totaal van 421.000 m² winkeloppervlakte, aldus JLL. Dat is voor een groot deel te danken aan het segment baanwinkels, dat een groei van maar liefst 20% laat zien. In totaal zijn die goed voor 236.586 vierkante meter. Tegelijk is er een zware terugval van 27% bij de shoppingcentra, tot iets meer dan 40.000 vierkante meter. Dat is volgens JLL mee te verklaren door het uitblijven van nieuwe openingen. Het zogeheten ‘high street’-segment – de klassieke hoofdwinkelstraat, zeg maar – daalt ook, met 13%. Een afspiegeling van het afnemende consumentenvertrouwen en de voorzichtigheid van retailers bij het openen van nieuwe locaties. De dynamiek op de markt is ook te danken aan Medimarket, Kruidvat en Electrodepot, die hun expansie verderzetten. 

De tophuurprijzen blijven stabiel in de winkelstraten van Brussel (1.650 euro per vierkante meter per jaar) en stijgen licht met 3% (tegenover het eerste kwartaal van 2024) in Antwerpen tot 1.700 euro per vierkante meter per jaar. De Meir blijft de meest gewilde en duurste bestemming voor retailers in België. De huurprijzen blijven nog steeds onder de niveaus van enkele jaren geleden. Een vergelijkbare trend wordt waargenomen voor shoppingcentra: er is een stijging van 4%. Bij de beste locaties voor baanwinkels is er een grotere stijging: 6%. Voor panden die voldoen aan de nieuwe milieunormen bereiken de geafficheerde huurprijzen 180 euro per vierkante meter per jaar in Brussel en Antwerpen.