- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Nederlandse webwinkels die via Plaza - de marktplaats van bol.com - producten verkopen in België, blijken vaak niet in orde te zijn met de btw. Zo’n 170 webwinkels werden door de FOD Financiën onderzocht. Bijna een kwart van hen kreeg naheffingen en boetes omdat ze per ongeluk de btw-regels hadden ontweken.
Bol.com telt 9 miljoen klanten, waarvan 2 miljoen in België. Die kunnen dezelfde producten bestellen als de Nederlanders. Veel van deze goederen worden niet aangeboden door de webwinkel zelf, maar door ‘partners’. Ongeveer 40% van de omzet wordt nu gegenereerd via Plaza. De partners moeten een flinke commissie aan bol.com betalen, maar in ruil daarvoor krijgen ze ook toegang tot de Belgische consumenten. Het probleem blijkt dat een deel van deze 22.000 partners – meestal Nederlandse bedrijven – niet altijd beseffen dat voor die klanten andere btw-regels gelden, meldt NRC.
Aan de krant vertelt een van deze handelaars dat hij producten vanuit Nederland naar België verzond, daarvoor van bol.com geld overgemaakt kreeg en aan de Nederlandse Belastingdienst btw voor zijn verkopen afdroeg. “Dat is in orde zolang die omzet de 35.000 euro niet overschrijdt. Vanaf die grens behoort de btw naar de Belgische fiscus te gaan”, zegt hij. Volgens hem is bol.com in zijn informatievoorziening tekort geschoten. Maar dat ontkent de Nederlandse webhandelaar. Die zegt enkel intermediair te zijn en dus niet verantwoordelijk voor het informeren van de partners op de geldende wet- en regelgeving.
Volgens NRC heeft de Belgische fiscus de afgelopen twee jaar 171 onderzoeken geleid naar Nederlandse bedrijven die via bol.com in België verkopen. In zo’n 40 gevallen zijn naheffingen en boetes opgelegd. Bol.com bevestigt zélf ook een Belgische btw-controle te hebben gehad. Het onderzoek naar de partners is nadien naar aanleiding van die controle gestart.
Veel handelaars – ook in België – zijn zich niet bewust van de specifieke regels die gelden voor grensoverschrijdende e-commerce. Wanneer men de 35.000 euro omzetsdrempel in een ander land overschrijdt, moet men zich er als ondernemer registreren en er btw afdragen. Die verplichting geldt ook als de omzet het jaar daarna lager is.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?