iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
Belgische wijnen zijn steeds meer aanwezig in onze retail. Bij Delhaize (vooral, met 15 referenties), maar ook bij Carrefour en Colruyt, dat zelfs net een wijngaard heeft gekocht! De prijs, die soms hoog is in vergelijking met de Europese productie van dezelfde kwaliteit, lijkt niet noodzakelijk een belemmering te zijn voor de consument die steeds meer waarde hecht aan het korte circuit. Wat dus ook voor wijn geldt.
In België worden al sinds de negende eeuw wijnstokken verbouwd. De teelt bereikte zijn hoogtepunt in de 14de en 15de eeuw. Daarna daalde de productie als gevolg van de klimaatverandering en later de ontwikkeling van de weg- en spoorinfrastructuur, die de invoer van bordeaux-, champagne- en Duitse wijnen stimuleerde. Aan het begin van de 20ste eeuw was de wijnbouw zo goed als verdwenen, hoewel enkele doorzetters nog steeds hun wijngaarden behielden, vooral op de hellingen langs de Maas. In de jaren 60 ontstonden er nieuwe wijngaarden of werden oude weer tot leven gewekt, allemaal op kleine percelen, meer gedreven door enthousiasme dan door echt professionalisme. Toen kwam echter Wijnkasteel Genoels-Elderen in Limburg, dat in 1991 werd opgericht door de familie Van Rennes uit Nederland. Met zijn 22 hectare wijngaarden was het op dat ogenblik de grootste wijngaard van België. Dat duurde tot 2002, toen de Vignoble des Agaises in Henegouwen ontstond, de huidige grootste in ons land met 35 hectare in productie en zijn beroemde cuvée Ruffus. Verder zijn er ook nog het Domaine du Chenoy in de buurt van Namen, gevolgd door Chant d’Eole, Bon Baron, Entre-Deux-Monts, Vin de Liège, Jerom Winery, Wijndomein De Steinberg ... die eveneens behoren tot de belangrijkste van België.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?