Bij het begin van de winter zijn we allemaal wat minder in vorm dan gewoonlijk. Maar een klein dipje, chronische vermoeidheid, overspannenheid en burn-out zijn in eerste instantie soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een woordje uitleg.
In een wereld waarin alles steeds sneller gaat, waar we onophoudelijk moeten rennen om aan de verwachtingen te voldoen, waarin er bijna geen tijd voor onszelf meer is… loert de kans op een burn-out steeds om de hoek. Het effect ervan is ingrijpend: niet alleen voor de werknemers die hun fysieke en mentale gezondheid op het spel zetten, maar ook voor de bedrijven die door langdurige afwezigheden steeds meer geld verliezen.
Lijdt u aan (of staat u dicht bij) een burn-out?
Een burn-out wordt gekenmerkt door een aantal symptomen. De meest voorkomende zijn:
Op fysiek vlak:
- vermoeidheid die maar niet over lijkt te gaan;
- pijn zoals spierpijn, migraine…;
- slapeloosheid;
- problemen met de vertering die kunnen leiden tot een maagzweer;
- regelmatige infecties door het falen van het immuunsysteem.
Op psychologisch vlak:
- verlies van motivatie en zin in het werk;
- geïrriteerdheid, plotse woedeaanvallen, huilbuien;
- concentratieproblemen, geheugenverlies;
- behoefte om zich af te zonderen;
- angst, ongerustheid, onzekerheid.
Elk geval en elke persoon zijn natuurlijk verschillend. Het kan zijn dat u het gevoel heeft dat u faalt, minder zelfvertrouwen heeft, uw beoordelingsvermogen verliest of in de ergste gevallen zelfs zelfmoordgedachten krijgt.
Wat moet u doen als u denkt dat u een burn-out doormaakt?
Uw probleem aanvaarden betekent al een grote stap. Het is zo dat het grootste deel van de mensen die aan een burn-out lijden hun situatie ontkennen en zelfs nog meer en harder gaan werken om de effecten ervan tegen te gaan. Vaak zijn het de personen uit de directe omgeving die als eersten aan de alarmbel trekken. Aan uzelf toegeven dat het niet goed gaat is dus een zeer belangrijke eerste stap.
Wanneer u zich bewust bent van uw probleem, neem dan contact op met uw huisarts. Deze zal samen met u bekijken of het nodig is dat u een psychiater raadpleegt. In veel gevallen zal u (tijdelijk) moeten stoppen met werken en medicijnen nemen om er weer bovenop te komen.
Een andere noodzakelijke stap, en misschien niet de meest gemakkelijke, is erover praten met uw verantwoordelijke op het werk. Het is immers niet zonder reden dat u eronderdoor gegaan bent. Drie maanden thuisblijven om vervolgens terug te keren en weer in een identieke situatie te belanden, is niet de bedoeling. En hoewel het onderwerp zich nog steeds wat in de taboesfeer bevindt en niemand graag zijn zwakheden blootgeeft, is het toch nodig er met uw meerdere over te praten om oplossingen te vinden en u toe te laten om een nieuwe start te maken. Als u zich niet genoeg op uw gemak voelt om die conversatie alleen aan te gaan met uw leidinggevende op het werk, kunt u altijd een beroep doen op de HR-dienst, uw zakenpartner of de vertrouwenspersoon in uw bedrijf.
Gondola People
Dit artikel is afkomstig van onze website Gondola People. Bent u op zoek naar een nieuwe job of rekruteert u personeel?