- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Carrefour en De Kringwinkel openen vandaag de “circle-wall” in de Carrefour B-Park in Brugge. Dit is de allereerste circulaire circle-wall met geefpunt voor textiel in een Vlaamse supermarkt. Zo willen de ketens het hergebruik van textiel en kleding boosten en de afvalberg verminderen.
Carrefour en De Kringwinkel slaan de handen in elkaar om de circulaire economie te ondersteunen. Dat doen ze met de opening van de allereerste circulaire “circle-wall” met geefpunt voor textiel in een Vlaamse supermarkt. De eer is weggelegd voor Carrefour B-Park in Brugge. In de circle-wall kunnen consumenten naast gebruikte batterijen, papier, lampen en plastic ook herbruikbare kleding, schoenen, tafel- en bedlinnen doneren.
Op deze manier willen beide ketens de afvalberg verminderen. “Uit onderzoek blijkt dat nog steeds ongeveer de helft van de gebruikte kleding in de vuilnisbak verdwijnt, waardoor hergebruik en recycling niet meer mogelijk zijn. Door textielinzameling ook bij winkels zoals Carrefour te doen, komt er meer kleding terecht in de circulaire cyclus en komt er minder kleding bij het afval terecht”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht. “Door deze samenwerking willen we samen lokaal hergebruik van kleding stimuleren en de impact op het milieu verkleinen. Voor textiel geldt dat 1 kilo hergebruik overeenkomst met 3,4 kilo CO₂ dat bespaard wordt.”
Voorlopig is de circle-wall een test, bevestigt Siryn Stambouli, woordvoerster van Carrefour, aan Gondola. “Een toekomstige uitrol is zeker mogelijk, maar er is nog niets besloten”, verklaart ze. Al is Jolien Roedolf, business developper bij HERW!N, het bedrijf waartoe De Kringwinkel behoort, hoopvol: “We hopen dan ook dat de andere Carrefours geïnspireerd raken door dit concept en dat we de circle-walls met de textiel geefpunten kunnen uitrollen over heel Vlaanderen.” Ter info, De Kringwinkel zamelt zelf al meer dan 20 jaar textiel in via haar vestigingen en via textielcontainers in diverse gemeenten. Deze kleding wordt in de verschillende textielsorteercentra gesorteerd en vervolgens in de eigentijdse Kringwinkels verkocht. Daarbij werkt 80% van de medewerkers in het kader van sociale tewerkstelling.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?