- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Door een staking na een aangekondigde sluiting bij een distributiecentrum in Nijvel kampt Carrefour met lege rekken in zijn supermarkten. De franchisenemers zijn zeer ontstemd.
Kuehne+Nagel, een logistieke onderaannemer voor Carrefour Belgium, wil zijn magazijn in Nijvel sluiten. Daardoor dreigt ontslag voor 549 werknemers. Als reactie legde de medewerkers vorige week onmiddellijk het werk neer en collega’s in andere distributiecentra deden dat uit solidariteit ook. Ook werknemers van transportbedrijf SuperTransport schaarden zich achter de acties, met als gevolg dat de bevoorradingsketen grondig verstoord werd. Daardoor krijgen winkels van Carrefour te kampen met lege rekken in alle afdelingen.
Het eind van het leed is nog niet in zicht. De vakbonden hebben besloten om nog zeker tot woensdag te staken. Op die dag staat er een vergadering op de agenda tussen de vakbonden en de Waalse regering. Carrefour zou na de sluiting in Nijvel enkel nog distributiecentra in het noorden van het land overhouden, iets waar Waals minister van Economie Willy Borsus zich tegen verzet. Het conflict breekt vooral zuur op voor de zelfstandige franchisenemers van Carrefour, verantwoordelijk voor meer dan de helft van de omzet van de foodretailer. Zij zien hun klanten naar concurrenten vertrekken en vrezen voor imagoschade. Zelfstandigenorganisatie Aplsia wijst erop dat ondernemers die zich nu noodgedwongen elders bevoorraden, de verkoopprijzen in hun winkels niet kunnen aanpassen. Kuehne+Nagel wil het magazijn sluiten omdat het er niet in slaagt het rendabel te maken. Het wil de droge voeding voortaan vanuit Kontich en de verse voeding vanuit Kampenhout aanvoeren.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?