Tijdens een evenement dat gisteren werd georganiseerd, opende Delhaize de deuren van de Sint-Annakerk in Gent. Meer dan 3.500 bezoekers hadden de kans om te ontdekken hoe de kerk binnenkort een Delhaize-winkel, restaurant en wijnbar zal huisvesten. 

Delhaize Eglise Sainte-Anne
©

Delhaize

Gisteren nodigde Delhaize meer dan 3.500 bezoekers uit om haar project voor de Sint-Annakerk te ontdekken. Het bedrijf besloot om de deuren van de kerk nog een laatste keer te openen voor de kerk volledig wordt omgebouwd. Burgemeester Mathias De Clercq en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts gaven het startschot. Deze opendeurdag wekte de nieuwsgierigheid van de lokale gemeenschap en werd officieel geopend door de Belleman uit Gent. Vervolgens konden bezoekers tussen 16 en 20 uur het gebouw in zijn huidige staat bekijken, meer te weten komen over de geplande restauratiewerken en een glimp opvangen van de toekomstplannen voor dit emblematische gebouw. Tot slot verwelkomde de kerk ook de Gentse groep Biezbaaze voor een avondoptreden.

Delhaize Eglise Sainte-Anne
©

Delhaize

Naast de Delhaize-winkel zal de nieuwe site van de Gentse kerk ook een restaurant en wijnbar huisvesten. Het is de bedoeling dat de verbouwde kerk in het najaar van 2027 opengaat. Ter herinnering: de overname van het huurcontract van de kerk door Delhaize heeft heel wat inkt doen vloeien. Na enkele jaren van overleg ondertekende Delhaize in september 2023 een erfpachtcontract voor 99 jaar, met de belofte om het unieke karakter van de kerk te respecteren en te restaureren. ““Willen we zulk erfgoed vrijwaren van verkrotting dan moet je er nu eenmaal een nieuwe bestemming aan geven. En dat mag gerust een gedurfde bestemming zijn”, zei Ben Weyts gisteren. De burgemeester van Gent van zijn kant benadrukte het belang van het project voor de stad: “"Ik ben bijzonder blij dat de Sint-Annakerk behouden blijft voor de toekomst. Het is eigen aan steden dat ze zich voortdurend aanpassen aan de uitdagingen van de tijd, dat ze wendbaar zijn en plekken een volledige andere invulling geven. De conservatie van historische gebouwen en de herbestemming ervan is daarbij essentieel voor de identiteit van onze stad. Dit project zorgt ervoor dat dit monument niet alleen behouden blijft, maar de buurt mee klaarstoomt voor de toekomst. Van een lege kerk wordt het een levendige ontmoetingsplek”, aldus Mathias De Clercq.

Delhaize Eglise Sainte-Anne
©

Delhaize