Carrefour Group wil wereldleider worden op het vlak van voedingstransitie. Daarom heeft de groep de afgelopen maanden een Voedingsadvies Comité opgericht onder leiding van Laurent Vallée, secretaris-generaal bij Carrefour Group. Benoit Soury, die 3 maanden geleden werd aangesteld als directeur voor de biomarkt, rapporteert aan hem.
Op 23 januari kondigde Alexandre Bompard aan dat hij een Voedingsadvies Comité zou oprichten om zo te kunnen uitgroeien tot wereldleider op het vlak van voedingstransitie. Dat comité bestaat uit 7 externe leden, elk met een andere achtergrond, die zich zullen focussen op alle uitdagingen rond voeding waar Carrefour mee geconfronteerd wordt.
Laurent Vallée neemt daarbij de leiding op zich en zal Carrefour helpen bij de transformatie van zijn model. Daarnaast zal hij deelnemen aan concrete projecten rond voedingstransitie, deelt hij praktische tips, stelt hij nieuwe ideeën voor en leidt hij debatten over veranderingen in voedingsconsumptie met het oog op de toekomst. Het comité zal in oktober samenkomen om al deze punten te bespreken.
Het Voedingsadvies Comité bestaat uit 7 experten, elk met hun eigen multidisciplinaire achtergrond:
Lucie Basch, oprichtster van start-up Too Good To Go
Voeding is voor Lucie Basch een universeel thema dat iedereen samen brengt. In 2016 lanceerde ze een app waarmee ze iedereen helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Concreet brengt de app retailers in contact met klanten die voedseloverschotten kunnen kopen tegen een lagere prijs waardoor voedselverspilling vermeden wordt. Dankzij de app konden inmiddels 6 miljoen maaltijden gered worden.
Myriam Bouré, medeoprichtster van Open Food France
Myriam Bouré wil de controle over voeding teruggeven aan de klant en daarom richtte ze haar eigen coöperatief platform “Open Food France” op. Het platform, dat gebruikmaakt van open-source software, verenigt landbouwers, restaurantuitbaters en burgers zodat ze onafhankelijke, korte distributieketens kunnen creëren en beheren. Daarnaast is ze werkzaam als food connector bij Ouishare waarbij ze fungeert als een link tussen verschillende collaboratieve modellen die moeten bijdragen tot de transformatie van het voedingssysteem. Bouré is vooral geïnteresseerd in kwesties rond big data in de landbouwsector. Dankzij haar werk ondersteunt ze de ontwikkeling van distributiemodellen gebaseerd op de lokale consumptie van milieuvriendelijke producten en garandeert ze een eerlijke verdeling van de inkomsten.
Emmanuel Faber, CEO van Danone
Persoonlijk geëngageerd in de voedingsrevolutie en de ontwikkeling van nieuwe, inclusieve groeimodellen, streeft Emmanuel Faber elk dag de missie van Danone na. Zo wil hij de gezondheid van zo veel mogelijk mensen verzekeren door een uniek portfolio met focus op gezondheid uit te bouwen, de voorkeur te geven aan korte ketens, en gezondere en duurzame eetgewoontes aan te moedigen.
Jean Imbert, geëngageerde chef
Jean Imbert heeft altijd al de wens gekoesterd om Fransen te helpen om hun eetgewoontes aan te passen, dat blijkt uit zijn televisieprogramma’s en restaurants. Hij spoort mensen aan om met verse, seizoens- en streekgebonden producten te werken. Imbert is er bovendien van overtuigd dat de retail sector een belangrijke rol speelt bij het goedkoper maken van kwaliteitsvolle voeding.
François Mandin, landbouwer uit Vendée
François Mandin baat in het zuiden van Vendée, een regio in West-Frankrijk, al 32 jaar een landbouwbedrijf met gemengde teelt uit. Al 20 jaar lang is hij bovendien een pionier op het vlak landbouw die focust op bodembescherming.
Caroline Robert, departementshoofd aan Gustave Roussy, oncologe
Caroline Robert voert samen met een team van dokters en klinische onderzoekers uitgebreid onderzoek naar kanker, gaande van preventie tot genezing. Aangezien steeds meer studies aantonen dat er een link bestaat tussen voedselkwaliteit en kanker, is Robert ervan overtuigd dat een gezondere levensstijl, en in het bijzonder eetgewoontes, een van de belangrijkste manieren is om de ziekte te voorkomen.
Maxime de Rostolan, oprichter van Fermes d’Avenir en Blue Bees
Dankzij zijn ervaring op het werkveld, bij onder meer Ferme de la Bourdaisière dat hij in 2014 stichtte, heeft deze ingenieur een grote interesse in landbouw gerelateerde problematiek. Vooral de ontwikkeling van agro-ecologie en permacultuur liggen hem na aan het hart. Daarnaast werkt hij ook aan een nieuw voedingsmodel dat organische landbouwmethodes en lokale bevoorrading aanmoedigt en zorgt voor een verdienstelijke en positieve impact op het ecosysteem, waarbij menselijke en natuurlijke hulpmiddelen worden geïntegreerd in de economische ratio.