Carrefour doet een verassende pilot in twee Markets en twee Hypermarkten in Frankrijk. De retailer zet zijn huismerken namelijk in de kijker, ten nadele van enkele belangrijke A merken. In sommige rayons vertegenwoordigen de huismerken maar liefst 80% van de facings. Toch is het niet zozeer het doel van deze pilot, maar wel de uitvoering die verrassend is. Zo schrijft Olivier Dauvers op zijn blog, Le Web Grande Conso.
Alexandre Bompard zei het al in zijn voorstelling van het transformatieplan Carrefour 2022: “Huismerken, die vandaag 22% van onze verkoop vertegenwoordigen, moeten de focus worden van onze ambitie om tegen 2022 33% van onze verkoop te laten vertegenwoordigen door huismerken”. Een duidelijk doel dat toont dat de retailer een derde van zijn verkoop wil realiseren dankzij een uitgebreider en aantrekkelijker gamma aan huismerken. Een logische keuze aangezien de huismerken meer marge genereren, maar niet simpel om in de praktijk uit te voeren, zeker als je rekening houdt met het belang van A merken. Meer huismerken betekent namelijk automatisch minder plaats voor A merken. Met deze test wil Carrefour dan ook nagaan in hoeverre klanten openstaan voor dit nieuwe concept, zo schrijft Olivier Dauvers op zijn blog. De test zal bovendien doorgaan in twee Franse hypermarkten (La Ville du Bois en Saran) en twee Franse Carrefour Markets (Rouvroy en Rubelles).
Met foto’s als bewijs toont Dauvers de impact van de test. In sommige rayons zoals die van de rauwe ham of de fruitsap nemen de huismerken maar liefst 80% van de facings in de rayon in. “Die twee categorieën zijn zeker heel toegankelijk voor huismerken, al nemen ze wel meer plaats in, in vergelijking met de grootte van hun marktaandeel”, schrijft Olivier Dauvers op zijn blog. En dat is niet alles, want terwijl hij tocht verder zet, merkt hij op dat enkele onmisbare Franse merken verdwenen zijn: Francine bij de bloem, Puget bij de olijfolie en zelfs Teisseire bij de siropen. Bij de Markets durft Carrefour het dus aan om de grote merken te schrappen ten voordele van zijn experiment.
©Olivier Dauvers, Le Web Grande Conso
Bij de hypermarkten kiest de retailer er eerder voor om zijn huismerken in de spotlight te plaatsen. Zo krijgen ze betere plaatsen in de rekken en worden A merken minder in de facings gezet.
©Olivier Dauvers, Le Web Grande Conso
Hoewel de test nogal vreemd mag lijken, is het doel dat zeker niet legt Silvie vanhout, Managing Partner bij The Retail Academy uit. “Dat Carrefour de ambitie heeft om het marktaandeel van zijn huismerken op te trekken tot 33% is op zich niet verrassend. Het gaat er meer over dat het bedrijf zich aanpast aan de Franse markt. Retailers zoals Casino, Intermarché, Super U, Hyper U of Simply Market hebben inmiddels al een marktaandeel van meer dan 30% bij hun huismerken. In tegenstelling tot Carrefour Market en Carrefour Hypermarkt die achterlopen met een marktaandeel voor huismerken van respectievelijk 26,1% en 23,5%. De Belgische retailers hebben die achterstand enkele jaren geleden al ingehaald. Gemiddeld vertegenwoordigen de huismerken bij ons een marktaandeel van 36% dankzij de uitbreiding en de premiumisation van het aanbod huismerken. En die stijgende trend zet zich verder, aangezien de markt van de huismerken sterker groeit dan die van de A merken (+1,9 tegenover +0,4%, MAT juni 2018) “, verduidelijkt Silvie Vanhout.
Het doel mag dan wel logisch zijn, maar hoe zit het dan met de uitvoering? “Het in de kijker plaatsen van huismerken is daarentegen uniek en gedurfd aangezien retailers, als ze meer marges krijgen voor hun huismerken, nog steeds nood hebben aan nationale merken. Ik denk dus niet dat deze verandering zich snel zal doorzetten op onze markt. De huismerken hebben al aan visibiliteit gewonnen, maar merken zo laag in de rekken plaatsen of ze zo’n onopvallende facing geven, dat lijkt me wel erg gewaagd”, aldus Silvie Vanhout.