CHEP
In de voedingsindustrie en de retail is CHEP een vaste waarde, je herkent de pallets aan hun blauwe kleur in de markt. De vanzelfsprekendheid van deze ladingdrager doet soms vergeten hoe duurzaam het poolingmodel van CHEP is en hoe breed hun dienstverlening is, ook aan retailers.
CHEP is ondertussen al 45 jaar actief in de Benelux en helpt bedrijven hun supply chain efficiënter en duurzamer te maken. “Met ons share en re-use model van ladingdragers, ondersteunen we onze klanten bij productie, distributie en opslag voor hun goederen”, zegt Emmanuel Veys, country general manager Belgium. “Het poolingsysteem met de houten pallets, plastic pallets en containers, is de kern van onze business waarbij we ons voornamelijk richten tot voedings- en drankenproducenten en tot retailers, want zij kunnen onze pallets ook hergebruiken voor hun eigen interne goederenstromen, bijvoorbeeld voor het bevoorraden van hun winkels.”
Circulaire economie
“Het poolingsysteem van CHEP is gebaseerd op de principes van de circulaire economie”, benadrukt Emmanuel Veys. “Wanneer CHEP de pallets ophaalt in de markt, wordt de pallet geïnspecteerd en indien nodig hersteld. Op die manier wordt de levensduur van de pallet verlengd, met als gevolg een lager gebruik van natuurlijke grondstoffen. Daarenboven maakt CHEP enkel gebruik van gecertifieerd hout, deze is afkomstig van 100% duurzaam ontgonnen bossen.”
Dankzij het wereldwijde netwerk zijn er ook significante besparingen mogelijk op vlak van transport – en dus op CO2-uitstoot. CHEP is namelijk actief in 60 landen wereldwijd en heeft meer dan 500.000 afleverpunten. “Een héél dicht netwerk dat meer dan 350 miljoen pallets en containers wereldwijd beheert”, benadrukt Emmanuel Veys. “Daarnaast onderscheiden we ons door de expertise die we delen met onze klanten om de supply chain efficiënter te maken”, zegt hij. “Wij beschikken over een massa aan datapunten afkomstig van geregistreerde palletbewegingen in de markt. Dit geeft ons inzichten om opportuniteiten te identificeren om lege vrachten te optimaliseren. Zodoende worden transportsamenwerkingen opgezet tussen klanten, retailers en logistiek dienstverleners, zodanig dat de transportcapaciteit optimaal benut wordt.”
CHEP is daarom méér dan alleen een provider van pallets en helpt klanten ook om hun besparingen dankzij het poolingsysteem in kaart te brengen. De efficiëntiewinst in transport en vermindering van afval en CO2-uitstoot kan gekwantificeerd en gebruikt worden door de klanten in hun eigen duurzaamheidrapportages. “Hoe meer klanten overstappen op ons poolingsysteem, hoe groter de positieve bijdrage aan onze planeet.”
Hoe meer klanten overstappen op ons poolingsysteem, hoe groter de positieve bijdrage aan onze planeet.
2040 in plaats van 2050
CHEP zet zichzelf ook duidelijke ambities wat betreft duurzaamheid. “In 2040 willen we reeds CO2-neutraal opereren, dat is tien jaar vroeger dan hetgeen het Klimaatakkoord van Parijs bedrijven oplegt”, zegt Emmanuel Veys. “We willen pionier zijn in de regeneratieve supply chains. Dit betekent dat we meer willen teruggeven aan de natuur en de maatschappij dan we nemen. Met andere woorden, in plaats van afval te genereren of te produceren, willen we afval consumeren of beter gezegd hergebruiken. Zo gebruiken we post-consumer plastic (consumer waste) om nieuwe plastic pallets te maken. De Q+ displaypallet is voor 100% gemaakt van post-consumer plastic en is 100% recycleerbaar. Meer zelfs we werken op 100% hernieuwbare elektriciteit en onderzoeken alternatieve brandstoffen voor bijvoorbeeld onze heftrucks.”
Daarnaast is CHEP ook toonaangevend in de publicatie van hun jaarlijks duurzaamheidsrapport, waarin de resultaten en cijfers gedeeld worden over hun ESG-doelstellingen. Hiermee heeft het bedrijf dit jaar als één van de meest duurzame bedrijven ter wereld de tweede plaats bekomen in de 2024 Global 100-lijst van Corporate Knights, de vierde plaats in een duurzaamheidsrapport van Time Magazine en de eerste plaats in de Dow Jones Sustainability World Index in de categorie Commercial Services & Supplies.
Flexibiliteit versus duurzaamheid?
Houden de kosten voor dit flexibele poolingsysteem de winst die wordt gemaakt op vlak van efficiëntie en duurzaamheid in evenwicht? “Wanneer je de efficiëntie, die je bereikt in je supply chain, naast de duurzaamheidsvoordelen legt, dan helt de balans sterk over in de richting van ons poolingsysteem”, zegt Emmanuel Veys resoluut. “En als je daarnaast rekening houdt met de recente macro-economische gebeurtenissen, dan besef je dat je via ons poolingsysteem minder afhankelijk bent van beschikbaarheid aan grondstoffen en minder vatbaar bent voor prijsfluctuaties in de markt ten opzichte van een palletruilsysteem of one-way systeem, waarbij je pallets in eigen beheer hebt. Flexibiliteit en duurzaamheid zijn dus op een betaalbare manier te combineren, ook omdat ons systeem ervoor zorgt dat je enkel de pallets in huis haalt die je op dat moment nodig hebt. Gezien onze activiteit in verschillende sectoren, kunnen we seizoensschommelingen neutraliseren.”
Innovatie, ook voor retail
Productverbeteringen blijven mogelijk, ook als het om historische vaste waardes gaat. Zo wordt geregeld het design van de pallets herbekeken, om ze nog robuuster te maken – sommige sectoren vragen véél van pallets, denk aan de draagkracht die drankenproducenten verwachten. De pallets van CHEP zijn robuuster en daarom beter van kwaliteit dan veel one-way pallets. “Daarenboven dient onze kwaliteitsstandaard eveneens te beantwoorden aan de hoge eisen van geautomatiseerde productielijnen en volautomatische distributiecentra.”
CHEP zet momenteel in op een aantal projecten in het kader van digitalisering van hun pallets. “Hierbij rusten we onze pallets uit met trackers. Op die manier kunnen we op elk moment onze pallets lokaliseren. Dit geeft ons inzichten om onze palletpool efficiënter te maken en palletverliezen in de markt te vermijden. Daarnaast kijken we welke data-inzichten deze trackers kunnen genereren voor onze klanten zodanig dat we hen meer visibiliteit geven op hun supply chain.”
Voor retail is bijvoorbeeld de Q+ displaypallet herontworpen tot een duurzame ladingdrager, gemaakt uit 100% post-consumer plastic en met extra mogelijkheden voor efficiëntere promoties en betere in-store activiteiten. Daarnaast werkt CHEP samen met retailers om de bevoorradingskosten in de winkel te verminderen door in bepaalde productcategorieën pallets in te zetten, rechtstreeks op de winkelvloer zodanig dat producten niet manueel en individueel in de winkelrekken geëtaleerd moeten worden. “Dit bespaart veel tijd op de winkelvloer en is voor het personeel eveneens op ergonomisch vlak een plus”, geeft Emmanuel Veys nog mee. “Ook dit is een efficiëntiewinst voor de retailer.” En ten slotte, lopen er samenwerkingstrajecten met bepaalde retailers in het kader van de ontwikkeling van refill stations zodanig dat het gebruik van single- use verpakkingsmateriaal drastisch verminderd kan worden. Er zijn dus weinig redenen om niét aan te kloppen bij CHEP.