Colruyt Group doet een beroep op het Belgische databedrijf Collibra voor de bouw van een datacataloog. De retailer wil zijn berg aan beschikbare data toegankelijker maken en er nog meer inzichten uit genereren, als basis voor beslissingen in de dagelijkse bedrijfsvoering. De datacataloog moet Colruyt Group helpen om zijn ambitie te realiseren om de leidende Europese retailer te worden in het creëren van duurzame toegevoegde waarde uit informatie.

“Als grote en diverse groep beschikken we over gigantische hoeveelheden gegevens, verspreid in de organisatie, beheerd in diverse applicaties en op meerdere plaatsen opgeslagen”, legt Ruben Missinne, divisiemanager voor Colruyt Group Data & Analytics, uit. “Daardoor weet niet iedereen welke data er zoal bestaan en is het soms lang zoeken. Het gebeurt ook dat we de data niet zo goed begrijpen of twijfelen aan de kwaliteit en volledigheid ervan.” Colruyt Group wilde daarom een centrale tool die alle beschikbare gegevens integreert, zowel interne als externe. Hiervoor deed Colruyt Group een beroep op dataspecialist Collibra, die een datacataloog opzet, in samenwerking met het bedrijf Datashift als implementatiepartner. Beiden werden samen gekozen, om een goede ondersteuning te verzekeren bij het opbouwen van de nodige vaardigheden rond de tool.

Vlotte verbinding met bestaande bronnen

De eerste stap in de bouw van de datacataloog is het verbinden van bestaande databronnen zoals ERP- en CRM-systemen, zowel lokaal als in de cloud. Kant-en-klare integraties zorgen ervoor dat de data vlot doorstromen. Eens de technische connecties gelegd zijn voor één databank in één technologie, is de connectie meteen klaar voor alle verdere set-ups. Ondertussen is de eerste functionaliteit van de informatiecataloog operationeel. De glossary of gemeenschappelijke taal van Colruyt Group is er volledig in opgenomen, later volgen geleidelijk aan alle data en rapporten.

Selfservicewinkel

De datacataloog van Collibra geeft een overzicht van de aanwezige data binnen Colruyt Group, waar ze te vinden is, wat de kwaliteit ervan is, waarvoor ze gebruikt mag worden, enzovoort. Zo kunnen gebruikers sneller de juiste data vinden, ermee aan de slag gaan en beter geïnformeerde beslissingen nemen. Missinne: “We beschikken nu als het ware over een selfservicewinkel die data beschikbaar maakt voor iedereen in de organisatie die er inzichten wil uit halen. Omdat we dat nu met veel meer collega’s kunnen gaan doen, zullen we samen veel meer waarde kunnen creëren. De gebruiksvriendelijke tool laat de verschillende businesses echt toe om eigenaarschap van hun data op te nemen, en hun deel van de verantwoordelijkheid voor een correct beheer ervan. Zo blijft data niet louter een IT-gerelateerd gegeven, maar verwerft het zijn plaats in de business zelf.”

Elk team heeft nu een optimaal inzicht in de gegevensstromen doorheen de organisatie, wat toelaat om processen te verfijnen en sneller proactief in te grijpen. “Als data-gedreven organisatie zullen we meer waarde kunnen creëren op drie niveaus: onze klanten meer aangepaste diensten aanbieden en sterkere relaties opbouwen, onze processen optimaliseren en operationele uitmuntendheid verbeteren, en ten slotte de business proactief sturen. Zo staan we als groep alweer heel wat sterker om onze strategische doelstelling te realiseren: de nummer één Europese retailer worden in het creëren van duurzame toegevoegde waarde uit informatie”, vervolgt Ruben Missinne.

Ethiek niet vergeten

Colruyt Group wil anticiperen op toekomstige uitdagingen en volgt daarom innovaties zoals generatieve AI nauwgezet op. De groep investeert ook blijvend in de fundamenten rond datamanagement, waaronder ethiek. Ook op dat vlak zorgt de oplossing van Collibra voor houvast en de nodige transparantie. “Als bedrijf willen we voorbeeldgedrag stellen en op een correcte manier met data omgaan. Daar hebben we intern veel aandacht voor en we dragen bijvoorbeeld ook bij aan de leerstoel aan de KUL rond AI & ethics. Willen we geen ‘bias’ in onze algoritmen en modellen, dan hebben we zicht nodig op onze data en daar draagt de datacataloog onomstotelijk toe bij”, besluit Ruben Missinne.