- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Van alle betalingsmiddelen is het contactloos betalen met bankkaart degene die het meest groeide in een jaar tijd. Verrassend genoeg is het de leeftijdsgroep van 65-74 jaar die het meest gebruik maakt van de betaalmethode.
Sommigen herinneren het zich, wellicht. In april 2020, een maand na de eerste lockdown, kondigde Febelfin aan het dagelijks plafond voor contactloze betalingen te verhogen van 25 naar 50 euro. Het optrekken van het plafond zorgde voor een gevoelige toename van het aantal transacties in alle leeftijdscategorieën. Bij Bancontact bijvoorbeeld werden 442 miljoen contactloze betalingen geregistreerd in 2020, wat een verhoging van niet minder dan 283% betekent tegenover 2019! Daarmee gebeuren 48% van alle betalingen met de Bancontact-kaart momenteel contactloos. Volgens de studie van de VUB en de grote financiële spelers had in 2019 één persoon op drie minstens één keer contactloos betaald met een kaart, terwijl dat steeg naar bijna één op twee (47%) vorig jaar. Na een jaar coronacrisis lijkt het dat 7 Belgen op 10 vertrouwd zijn geraakt met betalingen met contactloze bankkaart, met een forse stijging van niet minder dan 50% sinds het begin van de pandemie. Meer verrassend is dat het contactloos betalen het meest succes heeft bij de hoogste leeftijdscategorieën. Zo springt de leeftijdscategorie van 65-74 jaar in het oog: 76% onder hen hebben minstens één keer contactloos betaald, tegenover slechts 36% vorig jaar. En bij degenen die minstens één keer contactloos via bankkaart betaald hebben, geven de oudste leeftijdsgroepen aan dat ze er meer mee vertrouwd zijn dan jongeren (16-24 jaar). Overigens hebben 7 Belgen op 10 (69%) minstens één keer met een contactloze bankkaart betaald in een fysieke winkel, tegenover 49% vorig jaar, voor de crisis. De contactloze bankkaart is voortaan het geprefereerde betaalmiddel van 36% van de Belgen (tegenover 16% vorig jaar). 37% geeft aan nog altijd het liefst hun kaart in te geven in een terminal (tegenover 60% in 2020). Slechts 13% zweert nog bij cash geld alleen.
Dit artikel komt uit de juli-augustus editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?