Wero
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Wero
Een nieuwe Europese betaaldienst met de naam Wero wil de concurrentie aangaan met grote internationale spelers als PayPal, Mastercard en Visa. Dit jaar nog komen Belgische grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC met de digitale betaaldienst.
De internationale markt voor betalingen wordt gedomineerd door grote spelers als PayPal, Mastercard en Visa. Stuk voor stuk Amerikaanse bedrijven, die voortaan het vuur aan de schenen gelegd wordt door Wero, een nieuwe Europese betaaldienst die alle betaalmogelijkheden in één systeem wil samenbrengen voor de hele eurozone. Eén van de grote voordelen is de snelheid waarmee je geld kan versturen en ontvangen: binnen de tien seconden is geld van rekening gewisseld, belooft Wero. Je kan wel enkel contacten betalen of laten betalen die ook Wero gebruiken. De betaaldienst werkt op dezelfde manier als Payconiq: je gsm-nummer wordt aan je bankrekening gekoppeld of je kan via een QR-code betalen. Wero is als afzonderlijke app te gebruiken, maar kan ook vanuit de app van je bank bediend worden, als die bij de betaaldienst aangesloten is. Dat geldt in ons land voor KBC, dat tegen eind deze maand nog Wero aanbiedt, later dit jaar volgen BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Het aanbod van de nieuwe betaaldienst is voorlopig beperkt: in eerste instantie zijn alleen betaaloverschrijvingen tussen particulieren mogelijk. Net zoals bij Payconiq kan je betaalverzoeken sturen naar vrienden, familie of kennissen. Vanaf volgend jaar moeten ook internationaal mobiel betalen en online betalingen voor e-commerce en bij kleine handelaars mogelijk worden. Gebruikers kunnen ook handelaars betalen zonder via de kassa te moeten passeren. Vanaf 2026 komt daar betalen aan de kassa van fysieke winkels in binnen- en buitenland bij. Dit jaar start de service in Duitsland, België en Frankrijk, later volgen Luxemburg een Nederland. Wero maakt deel uit van het European Payments Initiatieve, een samenwerking tussen 14 Europese banken en 2 financiële instellingen. Met het Franse Worldline heeft Europa wel al een belangrijke speler op de betaalmarkt.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?