Cora België heeft een herstelplan voorgesteld dat zijn hypermarkten terug op de rails moet krijgen. De nieuwe strategie bestaat uit enkele kostenbesparende maatregelen, maar telt ook heel wat vernieuwingen. De retailer zegt geen jobs te schrappen, maar de socialistische vakbond spreekt dat tegen.

De directie van Cora zegt ervan overtuigd te zijn dat het noodzakelijk is om zijn hypermarkten aan te passen en te reorganiseren om het bedrijf competitief te maken. Het nieuwe project wil enerzijds de winkelbeleving vereenvoudigen en het comfort van de klanten verbeteren. Dat wil Cora doen met maatregelen zoals het invoeren van een wachtrij van één lijn in elke hypermarkt en terugbetalingen makkelijker te maken.

Ook de assortimenten en de winkelindeling zullen onder handen genomen worden. Zo zullen de verkoopruimtes opnieuw ingedeeld worden, en zal er meer de nadruk gelegd werd op verse producten en op het vakmanschap van interne bakker-patissiers, slagers en visverkopers. Zelfs de folders zullen in de komende maanden een make-over krijgen.

Omnichannel

Tegelijkertijd gaat Cora meer inzetten op de digitalisering van zijn aanbod en de ontwikkeling van een omnichannel-aanpak. Zo wil de retailer zijn wijnsite corawine introduceren in het buitenland en de afhaaldienst coradrive versterken door meer samen te werken met de solo-drives van Wink. Ten slotte gaat Cora ook in zijn communicatie nog meer voor digitaal gaan. 

Moeilijk 2016

Al deze maatregelen moeten de omzet van Cora weer omhoog krijgen, na een erg moeilijk 2016. De Cora hypermarkten moeten het hoofd bieden aan het succes van de smart en hard discount, marktaandeel dat ingenomen wordt door online webshops, en aan grensoverschrijdende concurrentie.

“De directie van Cora is meer dan ooit overtuigd dat het mogelijk is om komaf te maken met de in 2016 geregistreerde verliezen, getuige daarvan dit ambitieus commercieel project,” klinkt het. Om de financiële situatie van het bedrijf terug in balans te brengen, wordt maar liefst 25 miljoen euro bijkomend geïnvesteerd in het kapitaal van Cora. 

Ontslagen?

Aan de andere kant wil Cora ook kosten besparen. Hoewel de keten pas een herstructurering achter de rug heeft waarbij 447 banen sneuvelden, moet het alweer op zoek naar een manier om op personeelskosten te besparen.

De directie verklaart dat het nieuwe plan geen ontslagen inhoudt, in tegenstelling tot wat vorige week al in de pers verschenen was. “Cora benadrukt sterk dat zijn herstelproject geen enkele intentie heeft tot collectief ontslag, verkoop van de onderneming of sluiting van winkels,” klinkt het duidelijk.

De retailer zegt wel het dagelijks werk anders te willen organiseren. Er wordt ook gekeken naar de polyvalentie van medewerkers, de afbouw van interims ten voordele van interne werkkrachten en de selectieve vervanging van vertrekkende werknemers. 

Myriam Delmée van de socialistische bediendebond zegt echter dat er wel ontslagen zullen vallen. Volgens de vakbondsvrouw wil de directie op termijn 120 jobs schrappen via natuurlijk verloop. Ook de sociale verworvenheden van de bestaande medewerkers zouden afgebouwd worden, zegt Delmée.