- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Het schandaal waarbij fipronil gevonden werd in Belgische en Nederlandse eieren is nog niet gaan liggen. Een bloemlezing van de laatste ontwikkelingen in het dossier.
De richtprijs voor de verkoop van eieren is deze week met 6,25% gestegen. Dat meldt De Standaard op basis van informatie van de eierprijzencommissie. Het gaat voor alle duidelijkheid om groothandelsprijzen. Het is dus aan de retailers om te beslissen over de hogere aankoopprijs doorgerekend wordt aan de consument. Mogelijk zakt de prijs weer eens het schandaal wat is gaan liggen.
Aldi was de eerste supermarkten die vorige week preventief eieren uit de rekken haalde, in haar Duitse winkels. Vanaf vandaag (vrijdag 11 augustus) gaat de discounter opnieuw verse eieren verkopen in Duitsland, meldt het bedrijf.
Volgens de Europese Commissie zijn in vijftien landen van de Europese Unie eieren met fipronil teruggevonden. Naast België en Nederland, zijn ook Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovenië, Slovakije en Denemarken betrokken. Buiten de EU zijn ook in Zwitserland en Hongkong besmette eieren aangetroffen.
Maandag maakte het FAVV bekend hoeveel en welke types van bedrijven uit de ruime leghennensector geblokkeerd werden wegens het fipronilschandaal. Aan de hand hiervan raamt Boerenbond de schade tot op vandaag op minstens 10 miljoen euro. Bij die berekening houdt Boerenbond rekening met het waardeverlies van eieren die moesten opgeslagen en/of vernietigd worden, de kosten van het vernietigen van eieren en eventueel ruimen van dieren ... zowel op leghennen-, opfok- als op moederdierbedrijven.
Om individuele leden te ondersteunen in hun schadeclaim, zal Boerenbond zijn leden pluimveehouders voorstellen om aan te sluiten bij een gezamenlijke klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter die het onderzoek leidt.
Boerenbond vindt dat de schade in de eerste plaats moet verhaald worden op de fraudeurs. Gezien echter de afhandeling van het onderzoek lang op zich kan laten wachten en het ook niet denkbeeldig is dat een schadeloosstelling door de schuldigen op niks uitdraait, vraagt Boerenbond aan de ministers van Landbouw Denis Ducarme (federaal) en Joke Schauvliege (Vlaanderen) om ook mogelijkheden van steun of schadevergoeding door de overheid te onderzoeken.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?