Is het klassieke cv op papier voorbijgestreefd? Ongetwijfeld niet. Nochtans komt het video-cv steeds meer in de mode, vooral bij jongeren die hiermee het verschil willen maken. Opgelet echter: als u een efficiënt video-cv wil maken, moet u een paar elementaire regels respecteren.

Wat is een video-cv?

Het gaat om een filmpje waarin u uw parcours en uw motivatie uitlegt. Dit kan beschouwd worden als een volledig cv of een toevoeging aan een klassiek cv. Een video-cv moet een eigen creatie zijn, een originele manier om uw kwaliteiten en motivatie toe te lichten: gewoon uw cv aflezen voor de camera is lang niet genoeg.

Een filmpje zet in de kijker hoe u zich uitdrukt en welke lichaamstaal u daarbij gebruikt. Als u solliciteert voor een functie waarin u een vreemde taal moet kennen, is het een goed idee om een deel ervan in die taal op te nemen, zodat u kan aantonen dat u hierin een goed niveau hebt bereikt. Een ander voordeel van het format is dat u uw emoties kan tonen. Zo kan een headhunter meteen zien of u sympathiek of charismatisch bent, en of u zich uitdrukt als een leidersfiguur. Zo’n video is ook een ideale oplossing als u niet houdt van motivatiebrieven maar toch een goede indruk wil maken, zodat uw potentiële werkgever u onthoudt.

Ten slotte moet u beseffen dat een video-cv niet geschikt is voor alle sollicitaties: het kan dan wel perfect zijn voor creatieve sectoren als marketing en communicatie of voor de reclamewereld, traditionele bedrijven zullen deze presentatievorm niet per se weten te smaken.

Hoe maakt u een video-cv ?

Tegenwoordig is het makkelijk om uzelf te filmen met uw smartphone of een camera. Opgelet echter: u maakt dit filmpje met een professioneel doel, het moet dan ook professioneel ogen. Hierbij enkele stappen die u best doorloopt.

  • Bereid uw tekst voor: Improvisatie is hier géén goed idee. Zelfs al filmt u zichzelf in verschillende keren en monteert u daarna de stukjes aan elkaar, u moet een rode draad hebben. Denk dus goed na over wat u gaat zeggen en schrijf een scenario. Orden alles wat u gaat vertellen, zoals uw presentatie, opleiding, ervaring en competenties, en aarzel niet te vertellen over uzelf, uw troeven en streefdoelen. Maak het filmpje niet langer dan anderhalve minuut, wat betekent dat u zich moet beperken tot een honderdtal lijnen. Leer uw tekst daarna vanbuiten, zodat u hem op een natuurlijke manier kan vertellen (en vooral niet opzeggen!) zonder uw nota’s te raadplegen.
  • Kies de perfecte plek: Ga op zoek naar een plaats met een goede lichtinval (pas op voor tegenlicht) en een neutrale achtergrond, en stel de camera zo in dat u enkel als buste in beeld komt. Ruim de plek op en verwijder alle eventuele ‘rommel’ achter u, zoals bijvoorbeeld de stofzuiger, wasmand enzovoort. Zorg ervoor dat er geen hinderlijke geluiden te horen zijn, zoals tv, radio of de buzz van uw telefoon. Sluit deuren en ramen. Als u tekst op uw filmpje plaatst, kies dan voor een eenvoudig en goed leesbaar lettertype. Als uw achtergrond licht is, ga dan voor zwarte letters.
  • Verzorg uw look: Een video-cv is iets tussen een cv en een sollicitatiegesprek. Kies dus voor een outfit die u ook zou aantrekken als u de headhunter persoonlijk zou ontmoeten, en die past bij de job. Wees ernstig maar probeer er niet te gespannen uit te zien. Neem gerust zoveel takes op als u nodig hebt. Uw lichaamstaal en uitdrukkingswijze zijn immers zeker even belangrijk als wat u vertelt. Verzorg uw taal. Probeer sympathiek over te komen, maar geenszins familiair.
  • Personaliseer uw film: Wanneer uw opname af is, moet u deze nog monteren. Daarvoor bestaan verschillende internettools, zowel gratis als betalend. U hebt de keuze tussen verscheidene mogelijkheden, naargelang uw doelstelling, wat u wil bereiken en uw talenten op dat gebied. U kan kiezen voor een klassieke aanpak, of ook grafische elementen, zoals tekst en muziek, toevoegen. Die extra features laten u toe om essentiële, soms uitgebreide en complexe informatie op een korte en eenvoudige manier te bundelen. Overdrijf echter niet, u maakt geen animatiefilm maar een cv. Let er dus op dat u zelf het hoofdelement van uw video blijft. Zorg ook zeker dat de elementen die u toevoegt coherent zijn met wat u vertelt.

Overtuigd?

Iets voor u? Ga dan aan de slag en post het resultaat op sites als YouTube, Vimeo of Dailymotion. Daarna kan u de link naar het filmpje toevoegen aan uw cv, motivatiebrief of LinkedIn-profiel.

Als u solliciteert voor een welbepaalde job, kan u uw video-cv ook rechtstreeks naar de headhunter sturen, samen met uw geschreven cv. Een belangrijk aandachtspunt: maak uw multimediasupport niet te zwaar. Als uw bestand niet wordt ondersteund door de computer van de headhunter, zou deze weleens zomaar uw werkstuk naar zijn virtuele prullenmand kunnen verwijzen. Stuur altijd via de cloud en ga na of uw bestand er niet te lang over doet om op te laden. Het zou zonde zijn van al dat harde werk!

Gondola People

Dit artikel is afkomstig van onze website Gondola People. Bent u op zoek naar een nieuwe job of rekruteert u personeel?

Klik hier!