- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
In alle stilte en tegen alle verwachting in is gisteren in Opwijk de eerste winkel van de Russische discounter Mere geopend. Door de oorlog in Oekraïne ligt de opening bij sommigen moeilijk.
Door de oorlog in Oekraïne en de moeizame onderhandelingen met leveranciers hielden weinig mensen nog rekening met een opening van de Russische discounter op Belgisch grondgebied. Maar gisteren opende de eerste Belgische winkel dan toch aan de Steenweg op Vilvoorde in Opwijk. Zonder grote aankondiging of feestelijkheden, op vraag van het gemeentebestuur. De Russische supermarktketen wou vroeger openen, in de paasvakantie, maar dat vond de lokale overheid niet kunnen doordat de oorlog in Oekraïne het nieuws beheerste en er in ons land veel Oekraïense vluchtelingen kwamen. Het gemeentebestuur van Opwijk zegt niet blij te zijn met de opening, maar geeft aan dat het niets kon doen om ze tegen te houden. De vergunning werd al verleend in het voorjaar van vorig jaar, toen er van een oorlog in Oekraïne nog geen sprake was.
Mere is een discounter die naar eigen zeggen producten aanbiedt die 20% goedkoper zijn dan wat er in Lidl of Aldi te vinden is. Dat kan vandaag een belangrijke troef zijn. In de huidige economische omstandigheden, met een historisch hoge inflatie, is er bij consumenten mogelik vraag naar een zeer goedkope supermarkt. Het moet wel nog blijken of het aanbod voldoende breed is om consumenten aan te spreken. Bij een bezoek aan Mere in het Duitse Homburg stelde Gondola vast dat het aanbod beperkt was en helemaal niet volstond om alle boodschappen te doen. Het is ook de vraag of de kwaliteit van de vaak Oost-Europese producten voldoende is. Belgische consumenten zijn op dat vlak verwend.
De opening van de eerste winkel in België komt er met negen maanden vertraging. De komst werd onder meer bemoeilijkt door het feit dat Mere geen makkelijke eisen stelt aan leveranciers: zij zijn zelf verantwoordelijk voor de levering van de goederen aan de verschillende winkels en krijgen enkel betaald wat er effectief verkocht wordt. Mere had in eerste instantie de bedoeling drie winkels te openen in ons land, op termijn moesten dat er tien worden. Het Waalse Couvin weigerde eerder dit jaar de vergunning, officieel omdat het de administratieve procedure niet had gerespecteerd, al kwam daarbij ook de oorlog in Oekraïne ter sparke. Hoe het staat met een mogelijke opening in Flémalle, waar het derde filiaal voorzien is, is niet duidelijk.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?