iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
379.755 euro: dat is het gerapporteerde bedrag van de verliezen geleden door slachtoffers van oplichting via tweedehands platforms in 2023, kondigt SPF économie aan. Dit bedrag was 52% hoger dan in 2021.
In 2021 meldden burgers verliezen van in totaal 249.850 euro, met in totaal 868 meldingen. In 2023 waren er minder slachtoffers, met een totaal van 377 meldingen. De stijging van het totale bedrag dat in 2023 met deze oplichting gemoeid was, toont aan dat een slachtoffer vorig jaar gemiddeld 1.800 euro verloor, tegenover 1.225 euro in 2021. Volgens de FOD Economie slagen oplichters erin om slachtoffers te bestelen door aan te bieden om een bekend leveringsbedrijf te gebruiken: "In plaats van het transactiebedrag rechtstreeks op je rekening te storten, stelt de koper voor om de betalingsdienst van dit leveringsbedrijf te gebruiken. Hij vraagt je dan om je identificatiegegevens om de afgesproken betaling te doen. Enkele ogenblikken later ontvang je een valse e-mail van het leveringsbedrijf waarin wordt bevestigd dat je een betaling hebt ontvangen en waarin staat dat je een account moet aanmaken om toegang te krijgen. Van daaruit krijgt de fraudeur toegang tot de rekening van het slachtoffer", legt de FOD Economie uit.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?