Publireportage Het recept van PepsiCo voor de beste snacks: gezonder, duurzamer en iconische smaken
PepsiCo
Volop genieten van de zomer? Simpel, daar zorgt het uitgebreide assortiment van PepsiCo wel voor. Voorbij de smaakbeleving, zet deze innovatieve producent van menig populaire snacks zich met PepsiCo Positive (pep+) ook in voor een duurzamere en gezondere toekomst. Da’s dubbel genieten!
Een barbecue tijdens een spannende sportwedstrijd, een dagje strand of een groots familiefeest: waar mensen ongedwongen samenkomen, daar zullen heerlijke snacks zijn. “En de zomer is natuurlijk hét moment bij uitstek waarop men voortdurend gezellige momenten organiseert”, zegt Miet Delmotte, algemeen directeur bij PepsiCo BeLux. “Neem nu de UEFA Champions League. Als onze Belgen het goed doen, dan willen de mensen daar samen van kunnen genieten. Onze chipsmerken passen dan perfect in het plaatje van een gezellige matchbeleving.” Dit jaar zette de nummer één in snacking volop in op activatie rond deze voetbalhoogdagen. Als een van de Champions League-hoofdsponsors ondersteunden ze onder meer de winkelvloer met een tv-campagne met wereldvermaarde voetbalsterren David Beckham en Thierry Henry, inclusief catchy slogan: No Lay’s, No Game. “Daarnaast hebben we nog een nationale campagne lopen: genieten is een simpel recept”, zegt collega Tessa Maas, shopper marketing en activation manager. “Neem bijvoorbeeld vrienden, tuin en BBQ: met slechts enkele “ingrediënten” creëer je veel geluk. Deel je deze genietmomenten, dan kun je bijvoorbeeld een voucher voor 10% korting winnen, toffe koelboxen, of zelfs een ervaring waarbij je samen met vrienden of familie je eigen geluksmomenten beleeft.”
Smaakinnovatie en samenwerking
Het opzetten van deze activatiecampagnes is natuurlijk geen nattevingerwerk. Als volleerde data-driven organisatie komt PepsiCo op basis van wijdverspreide data tot essentiële inzichten. Die bieden op hun beurt de kans om creatief en authentiek in te spelen op trends. “Zo weten we bijvoorbeeld dat jongeren overal op zoek zijn naar extremere smaken”, zegt Delmotte. “Daarom introduceerden we onze ‘Flamin’ Hot’-smaken in België, voor Doritos, Lay’s, Cheetos en Duyvis. Deze nieuwe smaaksensatie is al een heus succes gebleken en is bijzonder innovatief. In de winkelrekken herken je ze aan de paarse meter.”
Daar stoppen de smaakinnovaties echter niet. PepsiCo is al jaren expert in het aangaan van unieke partnerships. Zo kunnen snackfans sinds kort genieten van een samenwerking met Burger King, de Doritos Flame-Grilled Whopper Flavour. Een actie die voor meerdere geluksmomentjes zorgt: tijdens het snacken zelf, en omdat je bij elke aankoop een bon krijgt voor een gratis Whopper bij aankoop van een large menu in Burger King.
In het verleden waren er al soortgelijke partnerships met KFC en Subway. “Wij reiken voortdurend de hand uit voor potentiële samenwerkingen. We weten dat we met partnerships alleen maar sterker staan”, aldus Delmotte. “In eerste instantie met de retailers, zodat wij weten waar ze precies naar op zoek zijn. Ook zij hebben doelstellingen die ze willen halen met hun community, zoals meer shoppers blij maken.” Een mooi voorbeeld is een andere activatie waar ze deze zomer opnieuw sterk op inzetten: de in ons land populaire combinatie van het geitenkaasproduct Chavroux met Lay’s Bugles. “Samen met onze partners gaan we dus op zoek naar hoe we genietmomentjes nóg beter kunnen maken.”
Minder zout, evenveel smaak
Deze zoutreductie realiseren we dankzij een innovatieve toepassing die voor de juiste aroma’s en ingrediënten zorgt, waardoor de smaak evenwel dezelfde blijft.
Beter, dat is ook gezonder. Én duurzamer. Als een na grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld stippelde PepsiCo een verregaande roadmap uit. Met PepsiCo Positive (pep+) zette het bedrijf de nodige stappen voor een duurzamere toekomst, met een positieve impact op hun producten, mens en milieu.
Een van de doelstellingen van dit strategisch transformatieplan is om tegen 2030 wereldwijd 75% van het voedingsvolume niet boven 1,3 milligram sodium per calorie te laten komen. Met de aangepaste recepturen voor hun iconische merken Lay’s en Doritos zijn de eerste stappen alvast gezet. “Een groot deel van ons Lay’s-portfolio, ons grootste snackmerk in België, bevat nu 25% minder zout”, duidt Delmotte. “Deze zoutreductie realiseren we dankzij een innovatieve toepassing die voor de juiste aroma’s en ingrediënten zorgt, waardoor de smaak evenwel dezelfde blijft.”
Het is een bewuste keuze om dit niet te hard te onderlijnen – het is simpelweg hun verantwoordelijkheid om voor gezondere producten te zorgen, menen ze. “Mensen zijn uit op een goede smaakbeleving, ze moeten kunnen blijven genieten. Wij kiezen er uit eigen beweging voor om minder zout toe te voegen.”
Dat geldt ook voor chipsmerk Doritos. De receptwijziging dicteert nu een grotere hoeveelheid maïs, met minder zout en vet, wat de driehoekige snack veel krokanter maakt. “Ook dit hebben we niet zozeer benadrukt. We willen niet dat mensen bij ‘minder zout’ denken dat de producten minder smaakvol gaan zijn. Want dat is dus zeker niet het geval.”
Duurzaam maakt lekker
Naast verbeterde recepturen zet PepsiCo ook in op recycling, in nauwe samenwerking gedragen door een partnership met Fost Plus. Hun chipszakken kunnen gewoon in de blauwe PMD-zakken, en zijn geheel recyclebaar. Al is voor PepsiCo – in feite een groot landbouwbedrijf – de meest belangrijke samenwerking misschien wel die met de lokale boeren. Wie anders zorgt voor die heerlijke patat, die later wordt omgevormd tot een krokante lekkernij? “Wij doen aan regeneratieve landbouw, waar de nodige aandacht ook uitgaat naar andere gangbare ingrediënten, zoals maïs en olie”, zegt Maas nog. “Maar ook een goede bodemverzorging is essentieel. Zonder gezonde bodem krijg je namelijk geen heerlijke aardappel. En die heb je nodig om de lekkerste chips te maken.”
Tot slot wil de globale speler ook meer dan 200 miljoen investeren in het uitbreiden en verder verduurzamen van hun fabriek in Veurne, die vanaf 2030 acht keer minder leidingwater zal gebruiken. Maas: “Laat het duidelijk zijn dat we niet alleen samenwerken met lokale boeren en ons richten op gezondere producten. Onze verantwoordelijkheid als grootste categorieleider trekken we door de hele keten door, tot in onze fabriek.”