iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
Voorgesneden groenten, in zakjes verpakte salades, maaltijdkits, olijven en hummus, verse fruitsappen en smoothies ... De afgelopen jaren heeft het vierde gamma zich verder ontwikkeld tot een onmisbaar onderdeel van het assortiment van de meeste retailers.
Jaar na jaar wordt het succes van de producten uit het vierde gamma zichtbaarder. Het is voldoende om te kijken naar de ruimte en plaats die het assortiment tegenwoordig in de winkels inneemt, om te begrijpen hoe belangrijk het is geworden in de commerciële strategieën van de foodretailers. “Voor Carrefour is het vierde gamma altijd een zeer belangrijke categorie geweest, gezien ons marktaandeel”, zegt Siryn Stambouli, woordvoerster van de retailer in België. “We hebben deze categorie altijd als belangrijk beschouwd, en brengen meerdere keren per jaar nieuwe producten op de markt.” De Nederlandse keten Albert Heijn, die in ons land alleen in Vlaanderen actief is en al vanaf het begin een echte pionier is op dit gebied, heeft er een van haar handelsmerken van gemaakt. “Het vierde gamma, dat bij ons ‘maaltijdgemak’ wordt genoemd, is ons handelsmerk”, vertelt woordvoerster Ann Maes. “Het is een heel belangrijke categorie voor ons en dus natuurlijk eentje waar we veel nadruk op leggen. Het door ons voorgestelde gamma doet het erg goed en we constateren dan ook een groei met dubbele cijfers. De producten die wij in deze categorie aanbieden trekken klanten aan die er speciaal voor naar ons komen, soms zelfs van heel ver weg. En terecht, ze behoren tot de publiekstrekkers die ons van onze concurrenten onderscheiden.”
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?