- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Ten gevolge van een onderzoek van The Guardian, hebben drie van VK's grootste retailers (Tesco, Marks & Spencer et Sainsbury's) de intentie aangekondigd om een noodonderzoek te starten wat betreft de hygiëne van hun aanbod kip.
Een reportage gerealiseerd door journalisten van The Guardian met filmpjes opgenomen met een verborgen camera en getuigenissen om ze te staven, toont een weinig verbloemend beeld van de kippenindustrie in het Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste problemen die werden onthuld zijn onder andere, het niet respecteren van de regels mbt de hygiëne, de aanwezigheid van oude machines die verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken en vooral producten besmet met de bacterie campylobacter. Strikte regels mbt de bioveiligheid en de recente introductie van bijkomende maatregelen worden verondersteld om het risico op besmetting te verkleinen. Maar volgens Paul Sadler, een oude bediende van Faccenda (één van de grootste kipenproducenten die voornamelijk Asda als klant heeft), worden die regels maar al te vaak omzeild. Volgens de onderneming zelf zijn die beschuldiging echter vals.
De reportage toont meer bepaald dat het slachtafval, de pruimen en de ingewanden, waar de bacterie campylobacter in groeit, zich op de grond opstapelt omwille van verschillende machinestoringen. In het totaal zou twee derde van de verkochte kip in het VK besmet zijn met de bacterie. Hoewel ze wordt uitgeschakeld als het vlees bereid wordt, maakt ze toch 280.000 Britten ziek per jaar. Tachtig procent van die besmettingen zijn volgens The Guardian te wijten aan de consumptie van kip.
Het Food Standards Agency heeft al aangekondigd een diepgaand onderzoek te voeren in de fabrieken en de resultaten van een studie over het kippenvlees dat beschikbaar is in de supermarkt, gepubliceerd. Volgens die studie zijn twee verkochte kippen op vijf gemiddeld tot sterk besmet met de bacterie campylobacter. Het onderzoek zal nog de rest van het jaar lopen en het agentschap belooft actie te ondernemen tegen de betrokken retailers en producenten.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?