iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
De inflatie raakt singles in ons land een stuk harder dan gezinnen. Een Belgisch huishouden gaf vorig jaar gemiddeld 8,5% meer uit aan boodschappen, singles zagen een verhoging tussen 11,7% en 12,1%.
Het leven is duur voor singles. Uit een onderzoek van Gondola Academy en GfK, terug te vinden in de Shopper Marketing-poster, blijkt dat een single in één jaar 4.837,25 euro uitgeeft aan boodschappen, veel meer dan de helft van wat één persoon in een relatie besteedt. “Een koppel zonder kinderen en met een dubbel inkomen geeft jaarlijks 6.199,95 euro uit”, zegt Pierre-Alexandere Billiet, CEO van Gondola. Omgerekend naar één persoon is dat 3.060 euro. Het verschil tussen een single en één persoon in een koppel bedraagt dus 1.800 euro – 37% van het budget van een single. “Die kloof is het afgelopen jaar groter geworden. Singles onder de 40 jaar betaalden 11,7% meer voor hun boodschappen, singles boven die leeftijdgrens zelfs 12,1%. Bij een gemiddeld huishouden was dat ‘maar’ 8,5%. Singles zijn de grootste slachtoffers van de inflatie. Bij hen staat de koopkracht het hardst onder druk.”
Dat boodschappen voor singles in verhouding duurder geworden zijn, heeft onder meer te maken met het feit dat alleenstaanden vaker producten kopen die meer verwerkt of individueel verpakt zijn, zoals kant-en-klaar-maaltijden voor één persoon. “Net dat zijn de producten die het meest getroffen werden door de inflatie. In bereide maaltijden kruipt nu eenmaal meer werk - en dus ook geld - dan wanneer je die ingrediënten los zou kopen. Voor de kleine hoeveelheid die je koopt, komt er ook vaak best wat verpakkingsmateriaal aan te pas en ook dat is fors duurder geworden. Daarnaast kunnen singles niet profiteren van bulkpromoties zoals twee plus drie gratis. En laat promoties nu net het middel zijn waarmee gezinnen de inflatie én dure winkelkar kunnen counteren.”
Singles zijn een belangrijke doelgroep voor supermarkten, zeker in de leeftijdsgroep boven 40 jaar. Zij geven het meeste uit van alle shoppertypes en lieten het voorbije jaar in waarde ook de grootste groei zien. Toch zijn er weinig of geen supermarkten die zich specifiek op singles richten en promoties afstemmen op dat deel van het publiek, zegt Pierre-Alexandre Billiet. “Het economische model van supermarkten is gericht op volume. Verkoop van individuele producten is daar niet echt compatibel mee. Je ziet wel vaak individuele producten en verpakkingen in proximiteitswinkels, maar daar is het meer gericht op gemak dan specifiek op singles. De reden is dat het niet makkelijk om toegevoegde waarde te creëren bij voeding, tenzij het deel begint uit te maken van een gezond levenspatroon, waar de aankoop van groenten, fruit en andere gezonde voedingsproducten een deel van uitmaken. Als je dat kan realiseren én je hebt een locatie waar in verhouding veel singles zijn, kan je je als retailers op die groep gaan richten.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?