Volgens de Hoge Gezondheidsraad krijgen kinderen en jongeren te veel reclame voor ongezonde voeding te zien. Ze roept op tot maatregelen, zoals het verbod op het gebruik van stripfiguren en kidfluencers in reclame en verpakkingen en verbod op televisiereclame voor ongezonde voeding tussen 6u en 23u.

In een nieuw advies trekt de Hoge Gezondheidsraad aan de alarmbel over de marketing en reclame voor ongezonde voeding bij kinderen en jongeren. “Al sinds 2010 roept de Wereldgezondheidsorganisatie op om marketing voor kinderen te reguleren, maar in België is er sindsdien niet veel gebeurd. De wetgeving rond de marketing voor ongezonde voeding is heel beperkt en er is vooral sprake van zelfregulering door de voedingsindustrie. Kinderen worden via allerlei omgevingen en mediaplatformen blootgesteld aan ongezond voedsel en niet-alcoholische dranken. In alle omgevingen en op alle platformen is de voedingsmarketing dominant aanwezig voor ongezonde voedingsmiddelen en dranken. Uit een groot aantal gegevens blijkt dat marketing voor ongezonde voeding bijdraagt tot ongezonde voedingsvoorkeuren, koopverlangens en ongezonde eetgewoonten.”

De Hoge Gezondheidsraad doet zeven­ aanbevelingen aan het beleid. Zo pleit het voor de verplichting informatie zoals de nutriscore te vermelden en het toepassen van de regelgeving op nieuwe mediaplatformen zoals TikTok. “Op plaatsen waar kinderen samenkomen, zoals crèches, scholen, opvangcentra, maar ook tijdens sportieve of culturele activiteiten gericht op kinderen, moeten alle vormen van ongezonde voedingsreclame worden verboden.” De raad pleit ook voor een verbod op het gebruik van marketingtechnieken die kinderen aanspreken, zoals stripfiguren en kidfluencers, in reclame en verpakkingen. De Hoge Gezondheidsraad pleit ook voor een verbod op reclame voor ongezonde voeding op televisie tussen 6u en 23u, wanneer kinderen het meest televisie kijken. Of het advies van de Hoge Gezondheidsraad veel zal uithalen, is maar de vraag. In het verleden toonde de industrie zich niet echt onder de indruk, al is er intussen ook vanuit overheidswege meer druk om gezonde voeding te promoten en ongezonde voeding af te raden.