Starbucks
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Starbucks
De koffievoorraden slinken wereldwijd, waardoor de prijzen nog meer de hoogte dreigen in te gaan. Bovenop de stijgende grondstoffen- en energieprijzen krijgen fabrikanten te maken met mislukte oogsten.
In Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, zijn de voorraden naar een absoluut dieptepunt gezakt. Volgens Silas Brasileiro, voorzitter van de nationale koffieraad, kunnen de voorraden in het Zuid-Amerikaanse land tegen maart dalen tot 7 miljoen, terwijl dat normaal 9 à 12 miljoen zakken zou moeten zijn. De wereldwijde voorraden staan vandaag op het laagste peil in 23 jaar. Daardoor stijgen de prijzen. Op korte termijn zit er niet veel verbetering aan te komen. Terwijl het te droog is in Brazilië, kampt Colombia, op Brazilië na de grootste exporteur van koffie, met te veel regen. Mislukte oogsten dreigen ook in onder meer Guatemala, Honduras, Nicaragua en Vietnam. De klimatologische omstandigheden komen bovenop de stijgende transport- en energieprijzen, die ook al voor prijsstijgingen zorgen.
Niet toevallig komt Fairtrade vandaag met een campagne waarmee het waarschuwt voor de impact van het veranderende klimaat op de koffieteelt. Koffieboeren dreigen daarvan de dupe te worden, als de organisatie, die ervoor pleit om meer fairtrade te kopen om de toekomst van de producenten veilig te stellen. Vandaag is slechts 1 koffietas op 33 Fairtrade gecertificeerd. In 2020 werd slechts 8% van de mondiale koffieproductie volgens Fairtrade principes geproduceerd. Van deze totale productie werd bovendien slechts één vierde ook tegen Fairtrade voorwaarden verkocht. De campagne ‘Een wereld zonder koffie is een beroerde wereld” loopt tot de laatste dag van de week van de Fair Trade (5 tot 15 oktober).
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?