- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Het aantal detailhandelaars in ons land gaat razendsnel achteruit. Tussen 2008 en 2013 sloten meer dan 17.600 kleinhandelszaken de deuren. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen.
In 2008 telde ons lang nog 77.433 detailhandelaars, maar eind 2013 waren er dat er nog maar 59.804. Op vijf jaar tijd verdwenen er maar liefst 17.629, of 23% van het totaal aantal kleinhandelszaken. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), dat de cijfers vrijgaf, wijst op de nefaste gevolgen van deze daling.
“Indien steeds meer kleinhandelaars verdwijnen, zal de consument slechts kunnen kiezen uit een verschraald aanbod. Maar ook heel wat stadswijken en gemeenten voelen het effect ervan al. Zo neemt de leegstand al jaren toe en als gevolg daarvan ook de onveiligheid”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Daarom vraagt NSZ aan lokale besturen om een meer handelsvriendelijk beleid te voeren.
Concurrentie e-commerce
Er zijn verschillende oorzaken voor de teloorgang van de kleinhandel: de toename van het aantal baanwinkels aan de rand van de stad of gemeente, de opmars van shoppingcenters à la Uplace, maar ook het succes van de webwinkel.
NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Daarom raden wij de kleinhandel aan om ook aan e-commerce te doen, maar bovenal op tal van andere vlakken vernieuwend proberen te zijn. In ieder geval heeft het totaal geen zin meer om een winkel te runnen zoals dat twintig jaar geleden gebeurde.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?