
Gondola Foodservice
Gondola Foodservice
Hoewel ons land enthousiast is overgestapt op maaltijdbezorging, consumeert lang niet iedereen op dezelfde manier!
Maaltijdbezorging behoort al jaren tot de dagelijkse realiteit van de Belg. Zeker met de opkomst (en het succes), sinds een tiental jaar, van digitale spelers als Deliveroo, Takeaway.com, of Uber Eats, ook al hebben ze er hier langer over gedaan dan in andere Europese landen. Voor een uitgebreid onderzoek verzamelde Gondola Food Services alle cijfers over de thuisbezorging van maaltijden. Dat leverde een schat op aan informatie over de omvang van de markt, de belangrijkste bezorgtijden, productcombinaties bij het bestellen ... en het gemiddelde winkelmandje. Uit analyses komen daarbij opvallende regionale verschillen naar voren. Het meest sprekende voorbeeld? Het contrast tussen Knokke en Brussel centrum.
Volgens gegevens uit onze recente studie besteedt Knokke per bestelling gemiddeld 63,47 euro en dat is vier keer de gemiddelde uitgaven in het centrum van Brussel, die 15,80 euro bedragen. Dat onthutsende verschil zegt veel over consumptiegewoonten, de positionering van partnerbedrijven ... en zelfs de perceptie van bezorging zelf.
Het valt niet moeilijk te begrijpen dat in Knokke, een toeristische badplaats met een hoge koopkracht, thuisbezorging kadert in een logica van comfort van de bovenste plank, met eersteklas producten, wijnen en extra's die de rekening doen aantikken. In Brussel centrum zal thuisbezorging veeleer utilitair bekeken worden en gericht zijn op de snelle, efficiënte en goedkope opties. Allicht met weinig of geen extra's. Drankjes spelen bij thuisbezorging van maaltijden inderdaad een cruciale rol in de consumptie (en het gemiddelde bestedingsbedrag). Slechts in 33,8% van de bestellingen zijn dranken inbegrepen.
Amaury Marescaux
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?