“Mondelēz International heeft grote plannen voor de toekomst”, vertelt Hafed Khadari, commercial director en country lead bij Mondelēz België. Ook de relatie met de retailer speelt een rol in de strategie van de snackingleider. “Ons breed assortiment dekt verschillende snackingcategorieën en dat maakt onze positie uniek, dat is ook voor de retailer een meerwaarde.”

Wie snacking zegt, zegt vanzelf Mondelēz International. De voedingsreus bestrijkt immers het volledige segment van het kleine genietmoment. “Onze positionering is uniek!”, benadrukt Hafed Khadari. “Van chocolade en koekjes over snoep en kauwgom tot gezouten snacks en roomkaas, voor elke snack kan de consument bij ons terecht. De portefeuille van Mondelēz International omvat sterke internationale merken als Milka, Oreo, Philadelphia, Toblerone en TUC, maar ook iconische lokale merken als Côte d’Or en LU.” Aan die unieke positie in de markt verbindt Mondelēz International een bijzonder engagement. “Naast onze drie strategische pijlers: growth, execution en culture, streven we met een vierde pijler sustainability naar een duurzamer snackbedrijf door de impact op mens en mileu te verminderen”, legt Hafed Khadari uit.

Groei, digitalisering en lokale focus

Voor de pijler growth, ligt de focus bij Mondelēz International op het versnellen van de groei door te concentreren op aantrekkelijke en historisch duurzame categorieën: chocolade, koekjes en gezouten snacks. De tweede pijler, execution, wordt verstevigd door een vergaande digitalisering. “Tegen 2030 willen we een vijfde van onze inkomsten uit digitale kanalen halen. Daarom hebben we een aparte salesafdeling die zich uitsluitend op de ontwikkeling van  e-commerce richt”, legt Hafed Khadari uit. De derde pijler van de strategie, culture, verstevigt de lokale verankering van Mondelēz International. “We geven lokale teams autonomie en verantwoordelijkheid om snel en gevat op de evoluties in de markt te reageren”, verklaart Hafed Khadari. “Lokale teams staan dichter bij de behoeften en wensen van de consument en de retailer. En daarom blijven we voortdurend de nadruk leggen op een sterk opleidingsprogramma  en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Dit laat ons toe sneller te  schakelen en schalen.  Daarnaast streven wij ernaar talent aan te trekken, te ontwikkelen en te koesteren. Zelf werk ik al vijftien jaar voor Mondelēz International. Ik ben begonnen als key account manager en heb veel kansen gekregen om door te groeien. Ook diversiteit en inclusie zijn verankerd in onze bedrijfscultuur. Wij zijn zeer trots dat 57% van onze organisatie vrouwen zijn en zelfs 58% in managementfuncties.”

Mondelēz
©

Mondelēz

Duurzaam en bewust snacken

Duurzaamheid is voor Mondelēz International primordiaal en ook de  vierde pijler van haar langetermijnstrategie. “Het duurzaam maken van onze snacks is altijd een kerndoel geweest”, vertelt Hafed Khadari. “We communiceren er niet altijd uitgebreid over, maar doen het gewoon. Zo hebben we ons eigen duurzaamheidsprogramma voor cacao: Cocoa Life. Dat is het meest vergaande programma op het gebied van duurzame cacao. Er zijn meer dan 200.000 boeren in zes landen bij betrokken en we hebben daarmee impact op meer dan drie miljoen mensen. Alle chocolade die we in België verkopen en inmiddels driekwart van al onze chocolade wereldwijd komt voort uit dit programma. En met Harmony hebben we al 15 jaar een programma voor duurzame tarwe in samenwerking met lokale boeren waarmee we de klimaatverandering willen tegengaan en biodiversiteit willen stimuleren.”

Ook well-being is een prioriteit bij Mondelēz International. “Met onze ‘Snacking Made Right’-missie moedigen we de consument aan om meer bewust en gematigd te snacken. Het gaat in die missie om de juiste snack voor het juiste moment die op de juiste manier is gemaakt. Dat doen we onder andere met portiecontrole en etikettering, maar ook door de consument meer mindful te leren snacken. Ook blijven we ons assortiment ontwikkelen en de nutritionele samenstelling van onze producten verbeteren.”

Hand in hand met retail

Waar staat de retailer in het verhaal van Mondelēz International? “We hebben de laatste jaren vol ingezet om de meest duurzame partnerships op te bouwen met de retailers. Enkel in verbinding en met een duidelijk gemeenschappelijk doel kunnen we samen waarde creëren en onze categorieën doen groeien”, vertelt Hafed Khadari. “We hebben samen de coronacrisis moeten doorstaan en voelen nu de gevolgen van de stij-gende grondstof- en energieprijzen. Dat betekent dat we meer dan ooit de handen in elkaar moeten slaan met de retailers om hier sterker uit te komen. Ik ben geen voorstander van het conflictmodel en geef altijd de voorkeur om te blijven communiceren en samen een oplossing te vinden.”

Mondelēz
©

Mondelēz

Mondelēz International maakt zich ook sterk dat het een gewaardeerd partner van de retailer is. “Wij hebben merken die langer meegaan dan een mensenleven, die zo iconisch zijn dat iedereen ze kent. Dat is ook voor de retailer een meerwaarde, want in tijden van crisis grijpt de consument nog meer naar zijn vertrouwde merken”, zegt Hafed Khadari. “Zo verkopen we jaarlijks 273 miljoen paaseitjes van Milka. Kortom: Pasen is Milka en Milka is Pasen. Om dat nog meer in de verf te zetten ondersteunen we de retailers met sterke activaties op de winkelvloer.” Voor alle activaties op de winkelvloer beschikt Mondelēz International over een uitgebreide categoriegerichte field organisatie in België.

Côte d’Or: puur Belgisch kroonjuweel van 140 jaar

Côte d’Or is het kroonjuweel van Mondelēz International. De chocolade met de iconische olifant blijft ook op zijn 140ste verjaardag sterk met België verbonden. Opgericht door een Belg die chocolade met een intense  cacaosmaak wou, is Côte d’Or in 2023 nog altijd de nummer één in België. De cacaolikeur die de basis vormt van alle chocolade van Côte d’Or wordt trouwens nog steeds exclusief in Herentals gemaakt, maar dat is niet de enige link met het thuisland. Côte d’Or vierde de Wereldtentoonstelling van 1935 met de lancering van de Mignonette, waarvan de Belg er elk jaar 125 miljoen verorbert. Ook de Expo 58 markeerde Côte d’Or met een nieuwe smaak die legendarisch zou worden: Praliné Dessert 58. Het merk zet ook in op een grootse verjaardagcampagne in de winkelpunten met onder andere een golden ticket activatie, gepersonaliseerde chocoladerepen en een limited edition collectie. Dit biedt heel wat mooie mogelijkheden voor het winkelpunt en voor ons om de emotionele connectie met de consument te versterken, zo werden maar liefst 28.140 displays en 4 miljoen limited edition packs voorzien.

Mondelēz
©

Mondelēz

Bijna anderhalve eeuw oud, maar springlevend, dat is het devies van Côte d’Or. “We willen de harten van de Belg blijven veroveren”, zegt Hafed Khadari. “Dat doet Côte d’Or door geen duimbreed toe te geven op het gebied van kwaliteit en nog harder in te zetten op duurzaamheid. Ruim tien jaar is Côte d’Or al Cocoa Life-certified. Nu engageren we ons om de verpakkingen tegen 2024 100% recycleerbaar te maken. Ook voor de volgende eeuw blijft Côte d’Or een pionier in smaak en verantwoordelijk- heid. Het is dé smaak van de natie.”