- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
U heeft de stem van de vakbonden nog niet gehoord tijdens de coronacrisis? Dat wil niet zeggen dat ze stil zitten of niet actief zijn achter de schermen. Integendeel: ze hebben verschillende eisen, die ze voorgelegd hebben aan Comeos, vertelt Myriam Delmée, voorzitter van BBTK.
De eerste zorg van de vakbonden is de veiligheid en werkomstandigheden van het personeel. “De veiligheidsmaatregelen in supermarkten volstaan niet. We willen minder uitgebreide uurroosters, zodat de werknemers even op adem kunnen komen. Dat zou meer bepaald het voorlopige einde van opening op zondag en van winkels die in toeristische zones 7 dagen op 7 open zijn, terwijl er geen toeristen zijn. We willen ook dat het personeel de rekken in winkels kan aanvullen zonder dat er klanten aanwezig zijn. Aldi heeft dat tijdelijk toegepast tussen 12u en 14u en dat werkte. Maar Comeos wil niet van de minste beperking weten. De regering is dan weer bezig met een uitbreiding van de uurroosters, omdat het toelaat dat er minder mensen tegelijk in de winkels aanwezig zijn. De realiteit is dat veel winkels op bepaalde momenten, zeker in de avond, weinig of geen klanten over de vloer krijgen.”
Een ander thema is dat van de premies of beloningen die voorgesteld worden aan werknemers die blijven werken tijdens de coronacrisis. “We zitten niet in een situatie zoals in Frankrijk, waarin verschillende supermarkten met de hulp van de overheid een premie uitkeren. De afwezigheid van overheidshulp is een goed excuus voor elke supermarkt om zijn eigen maatregelen te nemen, vaak met korting in de orde van 25%, met een plafond, op aankoop die medewerkers doen in de supermarkt. Dat is wat Delhaize of Lidl doen. We zijn meer voorstander van bijkomende vakantiedagen per gepresteerde week tijdens de coronacrisis. Daarover hebben we met Carrefour een akkoord bereikt.”
“Tenslotte zijn er ook nog de non-food retailers en de technische werkloosheid door overmacht. We moedigen dat het personeel van het paritair comité 311 aan de slag gaat in de voedingsretail. Alleen is er niemand die hen er toe aanzet. En er wordt snel vergeten dat met de Paasvakantie voor de deur de naschoolse opvang ook verdwijnt, wat voor bijkomende problemen zorgt.” Hoever staan de discussie nu? Met Comeos is er nog geen akkoord, en we worden doorverwezen naar elke supermarkten. Eén ding is zeker: we onderhandelen niet over aankoopbonnen, dat is uitgesloten.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?