- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Voedingswinkels die voedseloverschotten aan lokale liefdadigheidsinstellingen willen schenken, moeten daar btw op betalen. Daardoor is het goedkoper voor de winkeliers om de overschotten te vernietigen. Zelfstandigenorganisatie NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) vraagt een btw-vrijstelling voor voedselschenkingen aan lokale goede doelen.
De grote supermarktketens kregen al een btw-vrijstelling op voedselschenkingen aan de nationale voedselbanken. Kleine winkeliers hebben echter te kleine overschotten om aan de nationale voedselbanken te schenken, en komen zo snel bij lokale liefdadigheidsinstellingen terecht. En als ze daar hun overschotten aan willen schenken, moeten ze daar btw op betalen. Resultaat: de winkeliers eten een derde van de niet-verkoopbare producten zelf op. Er wordt ook weggegooid, of geschonken aan klanten of personeel. In een kwart van de gevallen wordt er geschonken aan goede doelen.
Het NSZ vraagt daarom aan de nieuwe federale minister van Financiën om de btw-vrijstelling op voedselschenkingen door te trekken naar schenking aan lokale doelen. “Het kan niet dat het wegsmijten van voedingsmiddelen interessanter is voor een handelaar dan het wegschenken", zegt voorzitter Christine Mattheeuws in verschillende media. "Dit samen met nog duidelijkere afspraken met vaste afhaalmomenten tussen buurtwinkels en lokale doelen moet nog meer verspilling tegengaan", aldus Mattheeuws.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?