- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
De FNG Group, bekend van merken als Brantano en Miss Etam, heeft uitstel van betalingen gekregen van al zijn obligatiehouders. Daarnaast heeft de ondernemingsrechtbank in Mechelen ook besloten om geen voorlopige bewindvoerders aan te stellen.
FNG Group, die de merken Brantano en Miss Etam beheert, heeft zijn slag thuis gehaald: de groep krijgt van zijn obligatiehouders uitstel van betaling. "Dit betekent dat alle vergaderingen van obligatiehouders hebben ingestemd met de agenda en er een standstill met betrekking tot de betalingen van de interesten en hoofdsom onder de uitstaande obligatieleningen is tot 31 december 2020”, aldus FNG in een verklaring. Eind juni kwamen de obligatiehouders van de groep al samen om dit uitstel goed te keuren, maar hoewel drie groepen aandeelhouders al overtuigd waren, ontbrak de goedkeuring nog van een vierde groep, die in totaal voor 45 miljoen euro aan obligaties kocht, omdat er te weinig investeerders kwam opdagen om geldig te stemmen. Daarom is de laatste groep obligatiehouders vandaag opnieuw bijeengekomen, deze keer wel met voldoende investeerders, en gaf het op zijn beurt groen licht. Dat de groep uitstel van betaling krijgt mag dan wel een kleine opsteker zijn voor het bedrijf, toch wil dat niet zeggen dat FNG zich uit de gevarenzone bevindt.
Naast het nieuws over het betaaluitstel, is er nog een ander nieuwtje: zo worden er geen voorlopige bewindvoerders aangesteld. Twee vakbonden en een werknemer hadden dat geëist, maar inmiddels was Paul Lembrechts, de voormalige directeur, al als interimbestuurder aangesteld en hebben de drie voormalige bestuurders zich teruggetrokken. De ondernemingsrechtbank van Mechelen oordeelde dat niet aan de vereiste voorwaarden werd voldaan om een aanstelling van een andere bewindvoerder uit te spreken. Inmiddels voert het Antwerpse gerecht ook een onderzoek naar de drie oprichters van de FNG-groep op vraag van beurswaakhond FSMA.
Ter herinnering, het bedrijf moet tegen 4 september een reorganisatieplan klaarhebben waarover de schuldeisers in een buitengewone zitting op 29 september zullen stemmen. Eerder kondigde het bedrijf ook al aan dat het 47 winkels zou moeten sluiten, waaronder 17 verkooppunten van Fred & Ginger. In totaal worden zo’n 287 jobs bedreigd.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?