- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Er bestaat momenteel geen keurmerk voor in België vervaardigde producten. Ons land werkt met twee snelheden: het Vlaamse Gewest vertrouwt op de benaming ‘Streekproduct’, terwijl het Waalse Gewest de Europese BOB- en BGA-labels gebruikt. Moeten we naar een nationale erkenning toe?
Zoals we in deze rubriek al vaak hebben gezegd, zijn labels van essentieel belang. In de eerste plaats voor de consumenten en meer in het algemeen voor de gehele sector. Desondanks bestaat er momenteel geen algemeen etiket voor alle typisch Belgische producten. Specifieke sectoren hebben uiteraard hun eigen herkenningstekens ontwikkeld, maar de vermelding van de Belgische vlag op een verpakking is niet onderhevig aan precieze specificaties. Sinds 2004 ontwikkelt het Vlaamse Gewest de benaming ‘Streekproduct’, dat erkenning biedt aan niet minder dan 220 producten die in verschillende regio's van Vlaanderen worden geproduceerd. En dan hebben we het onder meer over de Antwerpse handjes, de trappistenkaas van Westmalle, het witloof uit Vlaams-Brabant, de cervela, de advocaat en de ‘neusjes’ of cuberdons.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?