De Belgische regering gaat samen met de voedings- en retailsector werk maken van meer evenwichtige voeding. Daarbij wordt gemikt op een daling van de calorie-inname van 5%, bijvoorbeeld door het verminderen van het suiker- en/of vetgehalte.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft een convenant ‘Evenwichtige Voeding’ ondertekend met Fevia en Comeos. Met dit convenant mikken voedingsbedrijven, handelaars, restaurantketens en cateringbedrijven en overheid erop de calorie-inname van de Belgische consument met 5% terug te dringen ten opzichte van 2012, bijvoorbeeld door het suiker- en vetgehalte te verminderen. Daarnaast wordt ook de samenstelling van voeding waar mogelijk geoptimaliseerd, bijvoorbeeld door het toevoegen van meer vezels of verminderen van verzadigde vetten. Volgend jaar wordt er al een eerste evaluatie gemaakt van de afgelopen vijf jaren. Afhankelijk van de resultaten, zullen de partners bijkomende engagementen nemen tegen 2020.
Plan per categorie
Fevia, Comeos en de verschillende betrokken sectoren ontwikkelden in samenspraak met de FOD Volksgezondheid een plan-van-aanpak per productcategorie. Zo wordt het suikergehalte in frisdrank tegen 2017 met 5% teruggedrongen, en wil men tegen 2020 nog eens 5% minder suikers gebruiken. Zuivelproducten zullen tegen volgend jaar 3% minder toegevoegde suikers bevatten, tegen 2020 zou dat nog eens 5% (in totaal -8% dus) minder moeten zijn.
De doelstellingen voor 2020 zijn nog niet bindend, maar wel al concreet. Zo willen de partners dat ontbijtgranen 4% minder suikers, 5% meer vezels bevatten en zou chocolade 2,5% minder verzadigde vetten bevatten. Meer concrete doelstellingen vind je in deze infografiek.
De vermindering van de calorie-inname kan ook gebeuren door kleinere portiegroottes aan te bieden en door een betere communicatie naar de consument, klinkt het bij Fevia.
Dialoog
Voor Fevia-Topman Chris Moris zijn dialoog en samenwerking tussen overheid en voedingssector onontbeerlijk. “Met het zout-convenant (2008 – 2013) lukte dat perfect: samen zorgden we ervoor dat de zoutconsumptie daalde met maar liefst 10%. De uitdaging om de energie-inname te reduceren is wellicht nog groter. Maar laat het duidelijk zijn dat we met dit engagement onze verantwoordelijkheid blijven nemen om consumenten te helpen een gezonde en evenwichtige levensstijl na te streven.”
De consument beslist
Het Convenant Evenwichtige Voeding kadert binnen het streven van de overheid en de voedingssector om de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken voor de consument. Een mirakeloplossing is dit engagement evenwel niet: de uiteindelijke keuze om te komen tot een evenwichtig voedingspatroon ligt steeds bij de consument.
“Handelaars spelen een dubbele rol: zij verkopen producten van anderen en daarbovenop produceren zij zelf maar liefst één derde van de producten in de winkel. Met dit convenant nemen handelaars, restaurantketens en cateringbedrijven hun verantwoordelijkheid”, zegt Dominique Michel, ceo van Comeos. “Informatie en sensibilisering is ook cruciaal: wij beseffen dat we door het aanpassen van de productsamenstelling het obesitasprobleem niet zomaar gaan oplossen. Een gezonde levensstijl is een combinatie van factoren, waaronder evenwichtige voeding en voldoende beweging. Wij engageren ons om hier samen met de partners aan bij te dragen, maar de consument speelt ook een belangrijke rol.”