- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Al 60 jaar moet mayonaise voor 80% uit vetstof bestaan om de naam “mayonaise” te mogen dragen van de overheid. De producenten willen echter minder vette mayo kunnen maken om beter in te spelen op de vraag van de consument. De regering is nu bereid om de “mayonaisewet” aan te passen.
Bij Koninklijk Besluit is vastgelegd dat de populaire saus minstens 80% vetstof en 7,5% eigeel moet bevatten. Als mayo minder vet en/of eigeel bevat, moeten producenten het als “dressing” verkopen. “Die situatie is niet langer houdbaar”, zegt Nicholas Courant, woordvoerder van Fevia, in De Morgen en Het Laatste Nieuws.
De consument let steeds meer op zijn calorie-inname en is op zoek naar minder vette producten. Buitenlandse producenten van mayonaise kunnen daar makkelijker op inspelen, omdat zij niet gebonden zijn aan de Belgische “mayowet”. Een concurrentienadeel dus, maar dat is niet alles.
Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, werkt aan een nieuw pact om het aantal vetten en suikers in voeding te verminderen. Maar regels als de “mayonaisewet” bemoeilijken die stappen.
Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) geeft gehoor aan de vraag van de industrie en is bereid om de wet aan te passen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?