Deliveroo heeft vorig jaar zijn omzet meer dan verdubbeld, maar dat ging gepaard met een aanzienlijk groter verlies. Ook in België kleurt de hemel zwart. De arbeidsauditeur van Brussel heeft een onderzoek gestart naar de manier van werken van de online maaltijdenbezorger. Hij wil weten of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Ongeveer 200 bezorgers worden als getuige verhoord.

Vorig jaar steeg de omzet van de groep, die in Londen gevestigd is, van 128,5 miljoen tot 277 miljoen pond (301 miljoen euro). Het verlies (voor belastingen)  groeide daarentegen van 129 miljoen tot maar liefst 184,7 miljoen pond (208,1 miljoen euro). Volgens Deliveroo was dat onder andere te wijten aan de 100 miljoen pond investeringen om nieuwe markten aan te boren.

Het bedrijf kon zijn operationele winst wel flink opkrikken, van 1 miljoen pond tot 64,3 miljoen pond. Deze verbetering was te danken aan de goede resultaten in de bestaande markten en grotere bestelvolumes.

Onderzoek

In België is een onderzoek aan de gang rond mogelijke schijnzelfstandigheid van de fietskoeriers. Tweehonderd van hen (in Gent, Antwerpen en Brussel) kregen een brief van de Brusselse arbeidsauditeur in de bus, waarin ze opgeroepen worden om zich aan te melden voor een verhoor als getuige, meldt De Standaard.

Volgens de transportvakbond BTB, die de belangen van de fietskoeriers behartigt, wekt de brief veel ongerustheid bij de meestal jonge koeriers. “We geven de koeriers daarom ook allemaal dezelfde raad mee: werk mee met de speurders, en geef ze een waarheidsgetrouw beeld van hoe het er als Deliveroo-koerier aan toegaat”, zegt vakbondsman Steven Steyaert aan onze collega’s.

2.500 fietsbezorgers

Deliveroo zegt dat het meewerkt aan het onderzoek. Volgens de maaltijdenbezorger wordt de regelgeving nageleefd. Vandaag werkt het bedrijf samen met 2.500 fietsbezorgers in België, die gemiddeld 14,50 euro per uur verdienen. Hun statuut werd ongeveer een jaar geleden veranderd naar die van zelfstandige.

Het bedrijf is al drie jaar aanwezig  in ons land. Vandaag is Deliveroo actief in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik, Mechelen, Leuven, Kortrijk, Charleroi, Waterloo, Brugge en Hasselt. Tijdens de zomermaanden is Deliveroo ook beschikbaar in Knokke. Ook het aantal restaurant-partners steeg aanzienlijk. Bij de lancering telde Deliveroo 25 restaurants in Brussel. Tegen het einde van dit jaar zal het bedrijf naar schatting met ruim 2.000 restaurants samenwerken en anderhalf miljoen Belgen bedienen.