Annick Lambrecht (sp.a) wil boeren helpen en heeft daarom een resolutie ingediend bij het parlement. Daarin stelt ze dat de regering minimumprijzen moet opleggen die supermarkten aan boeren moeten betalen. “In de plaats van geld te steken in de oplossing van steeds nieuwe voedselschandalen, zouden we beter de eigen boeren ondersteunen”, vertelt ze in De Standaard.
Als het van Annick Lambrecht afhangt, moeten boeren in de toekomst eerlijk vergoed worden voor hun productie. Naar aanleiding van dat idee heeft ze een resolutie ingediend bij het parlement, waarin ze voorstelt dat de FOD Economie een minimumprijs voor elk product laat vastleggen. Daarnaast wil Lambrecht ook extreme kortingen op voeding laten verbieden en oppert ze voor meer protectionisme. Concreet eist ze een invoertaks op elk buitenlands product waar ook een Belgische variant voor bestaat. “Het is niet logisch dat we appelen uit Nieuw-Zeeland verkopen, terwijl we in eigen land zoveel lekkere appelen hebben?”, vertelt ze aan De Standaard.
Lambrecht hekelt bovendien het gebrek aan maatregelen. ”Na elk voedselschandaal wordt veel gepraat, maar er gebeurt niks. Het wordt tijd dat er echt iets verandert", merkt Lambrecht op. "Nu krijgen boeren van de supermarkten soms zelfs minder dan de productiekost. Dan moet je niet verwonderd zijn dat er gesjoemeld wordt", vertelt Lambrecht, doelend op de vele schandalen in de voedingssector, waaronder dat van Veviba.
Debat over faire prijzen is geopend
Dat het debat over faire prijzen eindelijk geopend wordt, is volgens de Boerenbond goed nieuws. Al nuanceert de organisatie wel de eis voor de minimumprijzen. “De minimumprijs bestond al op Europees niveau, maar is afgebouwd bij de hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU”, stelt Luc Vanoirbeek, woordvoerder van de Boerenbond. “De landbouwsector was zeker geen vragende partij om dit af te bouwen. Na die afbouw is er te weinig in de plaats gekomen. Daar betaalt de boer op dit ogenblik, vaak letterlijk, de rekening voor', klinkt het. Maar voor de Boerenbond is het vooral cruciaal dat het bestaande verbod op verkoop met verlies behouden blijft. 'Het beschermt de boer tegen een prijzenslag zonder einde.’”
Wat promoties betreft is de boerenbond heel duidelijk. Die blijven een belangrijke zet in het afstemmen van vraag en aanbod van een vers en bederfbaar product. ”Maar braderen met voedsel geeft een verkeerd signaal. Het doet landbouwers pijn om te zien hoe soms met hun product gegooid wordt om de consument te lokken. Bovendien vertekent het de perceptie bij de consument van een correcte prijs voor voedsel. Neen, het is niet normaal dat melk goedkoper is dan water. Een beteugeling van extreme promoties is dus inderdaad wenselijk”, aldus Vanoirbeek.
“De voorgestelde taks op import bestaat nu al via Europese invoerheffingen. Dat is een goede zaak en willen we graag ook zo houden”, vervolgt de Boerenbond. De organisatie benadrukt dat evenwichtige handelsakkoorden net zorgen voor de bescherming van de eigen voedselproductie door invoerheffingen te aanvaarden voor de kritische voedingsproducent. Zo worden Belgische groenten en fruit in het seizoen bijvoorbeeld afgeschermd van concurrentie van buitenaf. Buiten het seizoen wordt die bescherming dan weer afgebouwd om de bevoorrading te verzekeren. “Toch stellen we vast dat – onder druk van andere economische belangen – landbouw vaak als pasmunt gebruikt wordt in handelsakkoorden.”