Speelgoedketen Intertoys heeft het faillissement aangevraagd voor zijn Nederlandse activiteiten. Hierdoor komen 3.200 jobs in gevaar. De beslissing van Intertoys heeft echter geen impact op de Belgische vestigingen, die op korte termijn trouwens verkocht zouden worden.  

Het gaat al een tijdje slecht met Intertoys. De speelgoedketen lijdt sterk onder de aanhoudende druk op de gehele detailhandel. Zo daalde de verkoop van zijn speelgoedwinkels het laatste decennium met maar liefst 50% door de toenemende online verkopen en de sterke concurrentie van discounters. Hoewel het bedrijf de laatste 14 maanden extra investeerde en iniatieven ondernam om Intertoys toch nog op de rails te zetten, lieten de verhoopte resultaten tevergeefs op zich wachten. Daarom vroeg het bedrijf begin vorige week uitstel van betaling voor haar Nederlandse activiteiten. Toch leek er geen verdere uitweg mogelijk en daarom besloot de speelgoedketen uiteindelijk om gisteren het faillissement aan te vragen bij de Rechtbank in Amsterdam. Bewindvoerders Joris Lensink van De Vos & Partners Advocaten, en Jasper Berkenbosch van Jones Day, werden door de rechtbank aangesteld als curatoren en zullen dus instaan voor de verdere afronding van het faillissement.

3.200 jobs op de helling

De beslissing van Intertoys blijft natuurlijk niet zonder gevolgen: maar liefst 3.200 jobs komen hierdoor in gevaar. De getroffen medewerkers zijn verdeeld over 286 Nederlandse winkels, 2 distributiecentra en het servicekantoor in Amsterdam. De winkels van ruim 100 franchisenemers in Nederland en de Belgische activiteiten blijven buiten schot. 

Winkels blijven open

Op verzoek van de curatoren blijven de winkels van Intertoys voorlopig open. “Dit mede omdat curatoren zullen proberen om de activiteiten van Intertoys geheel of gedeeltelijk in een doorstart te betrekken. De curatoren zijn hierover met diverse partijen in gesprek”, reageert het bedrijf in een persbericht.

België

Hoewel het faillissement een grote impact heeft op de Nederlandse vestigingen, is er geen reden tot paniek in België. In ons land zit Intertoys namelijk in een vergevorderd stadium voor de verkoop van zijn Belgische Bart Smit-activiteiten. Naar schatting zou die verkoop op korte termijn moeten afgerond zijn. 

"Faillissement zo kort na overname roept vragen op"

Hoewel het faillissement geen impact heeft op de Belgische vestigingen, stelt Chris Van Wesemael, non-food expert bij Gondola, zich toch vragen over het faillissement. "Het faillissement zo kort na de overname door de investeerdersgroep Alteri nauwelijks meer dan een jaar geleden, roept toch vragen op. Geen enkele investeerder gaat over 1 nacht ijs bij een dergelijke overname. Het Financieel Dagblad meent te weten dat Alteri wel eens behoorlijk winst kan maken op het faillissement. Alteri kocht de keten voor 10 miljoen euro, maar verwierf tegelijk (en dat is eerder uitzonderlijk) pandrechten op de volledige voorraad. Die zou een pak meer waard zijn dan de overnamewaarde en dus staat Alteri als bevoorrecht schuldeiser op de eerste rij. Elke overnemer, elke franchisenemer die zelfstandig wil doorgaan, zal Alteri moeten betalen voor de voorraad. Het lijkt ons dat Alteri een "koopje" heeft gedaan met een zeer hoog en snel rendement. Het sociaal bloedbad dat er mee gepaard gaat, zal de Britten duidelijk worst wezen", verduidelijkt hij.

Inmiddels blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Quote500 dat Alteri nauwelijks €1 betaalde voor de vername van de aandelen en niet de eerder genoemde €10 miljoen. Het "koopje" dat Alteri deed, lijkt er alleen maar beter op te worden.