Supermarkten na overlijden winkelbediende: "Geen reden tot extra ongerustheid"
- Geen reden tot extra ongerustheid, zeggen supermarkten
- Statistisch gezien niet meer gevallen bij winkelbedienden, klinkt het
Lopen winkelbedienden meer gevaar op besmetting met het coronavirus dan anderen, zoals sommigen vrezen? Na het overlijden van een winkelbediende van Colruyt beklemtonen supermarktendat er geen reden is tot paniek: “Statistisch gezien zijn er niet meer overlijdens dan bij de rest van de bevolking.”
In de nacht van woensdag op donderdag overleed een 32-jarige winkelbediende van Colruyt Vorst nadat onderzoek uitwees dat hij besmet was met het coronavirus. Toen dit weekend het overlijden bekend werd, ontstond er bij velen ongerustheid, die hier en daar ook leidde tot scherpe kritiek op de omstandigheden waarin winkelbedienden moeten werken. De angst dat winkelbedienden op een niet altijd verantwoorde manier blootgesteld worden aan een mogelijke besmetting flakkerde hevig op, vooral via een anonieme post op Facebook.
Supermarkten benadrukken dat er geen reden tot extra ongerustheid is. “We hebben begrip voor wat onze medewerkers doen en we betuigen ons medeleven aan de familie van de overledene, maar op zich is dit overlijden niet onrustwekkend. Statistisch gezien zijn er niet meer overlijdens bij winkelmedewerkersdan bij de rest van de bevolking”, zegt Ann Maes, woordvoerder van Albert Heijn. Ook andere supermarktendat er geen enkele reden is tot extra ongerustheid. “Net als andere ketens hanteren we strenge veiligheidsmaatregelen”, zegt Roel Dekelver van Delhaize. “We plaatsen de gezondheid van onze medewerkers op de eerste plaats.” Een reactie die ook elders te horen is. Gevraagd naar hoeveel besmettingen er vastgesteld zijn bij het winkelpersoneel komt er wel geen antwoord. “We houden het bij, maar we communiceren er niet over”, aldus Roel Dekelver. Ann Maes: “We weten niet hoeveel besmettingen er precies zijn: veel mensen zitten thuis met symptomen, maar het is niet duidelijk of ze ook besmet zijn.”
Colruyt benadrukt dat het alles doet om de veiligheid van zijn medewerkers te waarborgen, in lijn met de richtlijnen van de overheid. Woordvoerder Hanne Poppe: “Er kwam ook steun voor de collega’s van de overledene. Ze werden vrijdag ondersteund door de directieleden en ons team Schokkende Gebeurtenissen is ook ter plaatse gegaan, zoals ook vandaag (maandag, red.) ook het geval was. Dat team is een groep van experten dat er speciaal is om medewerkers die getroffen zijn door iets indrukwekkends, te ondersteunen. Dit is allemaal heel sereen en rustig verlopen en we willen die medewerkers ook alle ruimte en rust geven die ze nodig hebben. Het overlijden komt zwaar aan voor ons allemaal, en in het bijzonder voor de mensen die al weken aan een stuk het beste van zichzelf geven in de verkoop. We doen ons best om onze medewerkers zo goed mogelijk te blijven informeren, en te beschermen. Daarbij volgen we alle maatregelen die de overheid ons heeft aangegeven en gaan we vaak nog verder.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?